Greatest Passions: It’s a Wonderful Life

Pe ecran

Greatest Passions: It’s a Wonderful Life

Un film care imparte acelasi destin cu o bucata de turta dulce (respectiv cozonac romanesc:): se bucura de popularitate mai ales in perioada sarbatorilor, dar e la fel de gustos indiferent in ce moment al anulului l-ai savura.

Ingredientele sunt din cele mai rafinate: condimentul fara termen de valabilitate al luptei dintre Bine si Rau, regie marca Frank Capra, arome dickensiene, umor, o ceasca de umanism profund, totul dospit la temperatura "camerei" – a caminului si familiei.   

"It's a wonderful life" este unul dintre marile filme clasice ale cinematografiei americane, nelipsit din grila de Craciun a televiziunilor, alaturi de "Christmas Carol"/"Scrooge" – ecranizarile dupa Dickens.

Asistand la instructajul ingerului trimis sa il salveze, aflam povestea lui George Bailey (actorul James Stewart), un-om-cu-o-inima-de-aur. Desi visa inca de mic sa ajunga explorator, el ramane captiv in micul orasel de provincie in care s-a nascut, luptand cu bogatasul-lipsit-de-suflet-si-de-scrupule Henry Potter. Se casatoreste cu o femeie minunata, are patru copii si continua sa munceasca din greu pentru binele micii comunitati din care face parte. Marea Depresiune Economica, al doilea razboi mondial – se desfasoara pentru el in acelasi decor al strazii principale, si nu in peisajele colectionate in "National Geographic".

Un sir de ghinioane de care Potter nu e strain il duc pe Bailey in pragul falimentului, intr-un ajun de Craciun cu multa zapada. Invins de problemele finaciare, de responsabilitatile de tata de familie si de frustrarea neimplinirii, Bailey e gata sa se sinucida. E momentul cand ingerul sau apare in scena, imbracat in haine de epoca si purtand la brat un volum din "Aventurile lui Tom Sawyer", decis sa il deturneze pe derutatul sau protejat de la sinucidere pentru a-si primi in sfarsit aripile, asa cum i-a promis Cel de Sus. Aratandu-i cum ar fi fost viata tuturor celor din jur daca el nu ar fi existat, ingerul ii reda lui Bailey pofta de viata, demonstrandu-i ca destinul sau aparent insignifiant a atins ca o bagheta magica o comunitate intreaga.  

Ce trebuie sa retinem din acest film: in primul rand ca "de fiecare data cand auzim un clinchet de clopotel, un inger isi primeste aripile".

Intre mica noastra lume si minunata lume a ingerilor si a fapturilor divine exista o legatura pentru cei mai multi imperceptibila. Lucruri aparent insignifiante care se petrec pe Pamant sunt legate in mod miraculos de ceva aflat deasupra noastra, care ordoneaza si da destinelor noastre sens.

Capra insusi a marturisit ca a facut un film despre "credinta individului in el insusi", pentru a "combate tendinta moderna spre ateism".

De unde rezulta si a doua invatatura importanta, scrisa de ingerul Clarence ca dedicatie pe exemplarul din "Tom Sawyer" pe care i-l daruieste lui Bailey: "No man is a failure who has friends". Bailey este "cel mai bogat om din oras", mai bogat decat rapciugosul Henry Potter, pentru ca are alaturi de el o intreaga comunitate.

In concluzie: viata este minunata, pentru ca e plina de minuni! Trebuie doar sa avem ochi sa le vedem si urechi sa le auzim.

Nu ratati "It's a wonderful life" – un amestec magic de imagine si sunet care va va ajunge la suflet!  

 feedback
автоновости maserati mc 20 цена
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou