Greatest Passions: Doctor Zhivago

Pe ecran

Greatest Passions: Doctor Zhivago

Un film care are la baza o mare carte (de Nobel), in care joaca (un rol secundar, e drept) cea mai mare tara a lumii si care spune povestea unei mari iubiri – este, fara indoiala, o constructie grandioasa.

Cu riscul de a ma repeta: ecranizarea facuta de David Lean celebrului roman al lui Boris Pasternak, dureaza 197 de minute, ceea ce, daca ar fi sa ne luam dupa rautaciosi, ar fi durata-record a celui mai scurt soap-opera din lume.

Romanul, terminat de Pasternak in 1956, a fost interzis in Uniunea Sovietica pana in 1988 si i-a adus, in 1958, un premiu Nobel scriitorului rus. Ecranizarea lui Lean a fost la randul ei interzisa in Rusia, unde a rulat pentru prima oara in 1994.

Filmul se desfasoara pe doua planuri: unul, in "prezent", in care generalul Yevraf Zhivago isi cauta nepoata "din flori", fructul iubirii dintre fratele sau (actorul Omar Sharif) si amanta acestuia, Lara (actrita Julie Christie). Una dintre posibilele nepoate este o tanara muncitoare careia "unchiul" ii va relata viata fratelui sau, poetul si doctorul Zhivago.

Acest plan este un "surplus" adaugat cartii, ca mecanism cinematografic dar si ca sursa de "dinamism". Sharif insusi spunea, mai in gluma mai in serios, ca prezenta fiicei celor doi este necesara la inceputul filmului, ca o garantie a faptului ca eroii vor fi impreuna in cele din urma… chiar daca nu in primele 90 de minute!

Al doilea plan, cel principal, urmareste povestea doctorului Zhivago – de la copilaria din Urali pana in saloanele din Moscova si campul de lupta. Viata lui e brazdata de suferinta de a alege intre doua femei – sotia Tonya si amanta Lara.

Framantarile istorice prin care Rusia trece sunt plasate intr-un plan secund fata de framantarile sentimentale ale eroilor. Istoria este sinonima cu destinul necrutator, implacabil ca un uragan sau o cometa, zdruncinand vietile protagonistilor. O istorie traita pasiv, fara implicare, fara angajament.

Strelnikov, un revolutionar de frunte, spune la un moment dat: "Viata personala a murit in Rusia. Istoria a ucis-o!" Ambitia filmului a fost, dupa cum marturiseste si regizorul, sa redea aceasta nota idealista a existentei, intr-o lume cotropita de materialismul absurd al revolutiei.

Din nefericire, personajele nu sunt suficient de bine inchegate incat sa transmita o viata interioara bogata. Ele nu reusesc sa ne trezeasca simpatia sau macar empatia nici prin forta introspectiei, adica prin interiorizare, nici prin aruncarea in afara, in tumultul prefacerilor istorice si al ideologiei.

Avem o senzatie de discrepanta: idolatrizarea emotiei fata cu reactiunea bolsevica nu e realizata in spirit rus, ci in spirit hollywoodian.  

In final, o veste proasta si una buna.

Vestea proasta: acest film nu e recomandat celor alergici la soap-opera sau care nu au o afinitate deosebita cu moda ruseasca de la inceputul secolului trecut (costumele sunt senzationale). Vestea buna: Doctor Zhivago e doar locul 7 in topul "Greatest Passions". Mai aveti 9 filme din care puteti alege! 


feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou