Ghidul pacalelilor urbane

Pe ecran

Ghidul pacalelilor urbane

Povesti alarmante si poze senzationale iti invadeaza ocazional casuta de email? De data asta, nu mai scapa! Se numesc legende urbane, pentru ca multa lume casca gura la ele, le crede si le paseaza mai departe.

Daca ti se pare incredibil ca exista o pisica uriasa sau ca un catar a atacat o hiena in desert, daca ai primit de curand anuntul ca in 27 august 2007 planeta Marte iti ofera ocazia unica in viata sa o vezi cum se apropie de Pamant, afla ca mai sunt alte cateva milioane de oameni in aceeasi situatie. Primesc adesea poze cu tot felul de “minuni”, insotite de texte explicative in care autorul ne asigura ca totul este “pe bune” si nu pretinde ca i s-a intamplat lui/ei, ci prietenului unui prieten (FOAF, Friend of a Friend, este deja o formula magica in sine). Chiar si frumoasa imagine de alaturi, cunoscuta in folclorul urban drept Eye of God, este o manipulare foto facuta de un amator, care a colorat si botezat adevarata nebuloasa Helix, creandu-i o aura mistica.

Majoritatea sunt farse realizate cu ajutorul unui program de editare precum Photoshop, bazate pe analogii din realitate si impanate cu un strop de senzational. Istoria este plina de exemple, incepand cu asa-zisele fotografii ale monstrului din Loch Ness. Unele fotografii sunt autentice, insa gresit interpretate. Stiri pornite din amuzament banal pot deveni credibile pentru un numar mare de oameni, mai ales cand se indeparteaza de la sursa originala, transformandu-se intr-o reactie in lant.

Cum se poate verifica o farsa? Noroc ca exista, cel putin in limba engleza, baze de date care inregistreaza aceste farse, dandu-ti ocazia sa afli singur/a care si de unde a pornit, pe care sa o crezi si pe care sa o arunci la "Trash Bin".

Unul dintre aceste site-uri se numeste chiar Urban Legends si poate fi gasit la adresa http://www.snopes.com

 

Este uimitor cat de dispusi sunt oamenii sa creada si cu cata deschidere intampina aceste produse culturale. De multe ori confuzia este sporita de faptul ca legenda se bazeaza pe anumite evenimente reale precum atacurile teroriste, tsunami, incalzirea globala si altele, considerate de impact. Astfel, legendele urbane ajung sa reflecte – intr-o oglinda deformata – schimbarile, fisurile, faliile societatii in care traim, insa limbajul lor se lasa mai greu descifrat unei interpretari la acest nivel.

Ce justifica apetitul pentru legende urbane? Legendele si miturile sunt o parte integranta din cultura omenirii inca din cele mai vechi timpuri. Chiar daca nu o recunoastem, spiritul uman este inca insetat dupa povesti, insa omul modern le substituie cu niste produse artificiale, urbane, pline de coloranti. Lenea cognitiva, graba catre adevaruri pre-fabricate si folosirea scurtaturilor cognitive (precum prejudecatile si stereotipurile) se manifesta probabil la cel mai inofensiv nivel atunci cand dam crezare acestor basme din lumea virtuala, transferandu-le de bunavoie in realitate.

Distorsiuni, exagerari, goana dupa senzational – din pacate, astfel de practici au devenit comune nu doar in glumele de pe email, dar mai ales in mass media de azi, care ne vinde tot felul de adevaruri construite in laborator. Mare atentie!

Ce pierdem atunci cand inghitim pe nerasuflate gogosi vandute de altii? Capacitatea de a discerne corect intre adevar si fictiune. Si, mai ales, ne putem pierde intuitia, daca nu o exersam atunci cand simtim ca ceva nu este exact ce pare a fi. Chiar asa de lene sa ne fie incat sa credem fara a cerceta?

Poate ca aceste farse ne par inofensive, amuzante, demne de raspandit mai departe. De ce nu? Pana in punctul in care devin adevarate pentru constiinta colectiva. Un astfel de public, deschis la mitologii, nu va reactiona ostil nici atunci cand i se vor inocula mituri mai mari si mai semnificative precum aselenizarea americana, atacurile teroriste din 11 septembrie, Apocalipsa sau altele. 

Si, ca sa inchei tot cu planeta Marte, in anul 1938, actorul Orson Welles transmitea in direct la radio una dintre cele mai cunoscute farse din istorie, sub forma unui buletin de stiri ce ii anunta – foarte "serios", pe americani ca ii invadeaza martienii. Cine a citit "Razboiul lumilor" al lui H.G.Wells nu a avut de ce sa se panicheze…



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou