Baiatul in pijamale vargate, o lectie de umanitate

Pe ecran

Baiatul in pijamale vargate, o lectie de umanitate

Miramax Films, care a realizat si memorabilul “La vita e bella” al lui Roberto Benigni, ne prezinta pelicula “Baiatul in pijamale vargate”, o poveste cutremuratoare despre inocenta pierduta si omenia regasita si “unul dintre cele mai bune filme ale anului.” [n.n. 2008] – Jeffrey Lyons, NBC/“REEL TALK”.

Inspirat de best-seller-ul omonim scris de John Boyne, “Baiatul in pijamale vargate” este povestea Holocaustului din perspectiva lui Bruno (Asa Butterfield), baiatul in varsta de 8 ani al unui ofiter german (David Thewlis, cunoscut publicului cinefil din seria “Harry Potter”).

Detasat drept comandant al unui lagar de concentrare, nazistul se muta, impreuna cu familia, intr-o locuinta din apropiere. Plictisindu-se in noua casa si dornic de tovarasi de joaca, Bruno devine tot mai curios in legatura cu “ferma” care se zareste in departare si, in ciuda interdictiilor mamei (Vera Farmiga, castigatoarea premiului pentru cel mai bun rol feminin la Festivalul Independent de Film al Marii Britanii), incepe sa exploreze imprejurimile pana la gardul de sarma ghimpata care ingradeste curtea aceea “ciudata”, unde oamenii stau toata ziua imbracati in “pijamale”. Astfel il cunoaste pe Shmuel (Jack Scanlon), un baietel evreu de aceeasi varsta, cu care se imprieteneste si se joaca, ba chiar ii duce mancare pe ascuns.

Curand, afla ca trebuie sa-si considere noul prieten dusman, la fel ca pe toti ceilalti evrei, dar candoarea si pofta ludica a celor doi copii sunt mai puternice decat lectiile de propaganda antisemita nelipsite din educatia lui Bruno. Shmuel, “dusmanul”, il invata ce inseamna cu adevarat prietenia si astfel, in loc sa separe lumi, gardul de sarma ghimpata ii uneste pe cei doi copii, sterge diferentele sociale si etnice si creeaza o alianta – fireasca la varsta copilariei, dar cu desavarsire interzisa in contextul epocii.

Curiozitatea lui Bruno si prietenia sincera care il leaga de “baiatul in pijamale vargate” are insa consecinte neasteptat de tragice pentru amandoi, iar finalul povestii releva nu doar o lectie de istorie, ci si una de umanitate.

Numeroase carti si filme au fost inspirate de Holocaust, insa “Baiatul in pijamale vargate” impresioneaza, surprinzator, tocmai prin evidenta faptului ca nazistii exterminau nu doar oponentii declarati sau presupusi ai rasei ariene, ci si constiinta propriilor copii, prin educatia defectuoasa, bazata pe minciuna, manipulare si cruzime nejustificata, pe care le-o dadeau prin exemplul faptelor lor.

Scenaristul si regizorul Mark Herman are in palmares doua nominalizari la premiile BAFTA pentru “Little Voice” si a castigat un premiu Cesar la categoria “Cel mai bun film strain” cu “Brassed Off”. “Baiatul in pijamale vargate” a fost nominalizat la premiile Goya de anul acesta drept cel mai bun film european si se lanseaza acum pe DVD, avand ca bonusuri scene taiate, comentariile audio ale realizatorilor productiei si minifilmul “Prietenul de dupa gard”.

Distribuit de Prooptiki Romania.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou