Galeria Noua se inchide

In rama

Galeria Noua se inchide

Iar subtitlul acestui articol ar trebui sa fie “o initiativa a primariei Bucuresti”. Din cauza acestei institutii – care in mod normal ar trebui sa ajute la integrarea artei in peisajul urban – va trebui sa modificati (din nou) harta locatiilor cu valoare culturala din Bucuresti.

"Galeria Noua", unul dintre cele mai importante spatii bucurestene dedicate artei contemporane, se va inchide la sfarsitul lunii februarie.  

Motivul? Primaria Municipiului Bucuresti nu a prelungit contractul pentru spatiul pe care galeria il ocupa de 7 ani in Strada Academiei.

"Contractul cu Galeria Noua nu a fost prelungit, Primaria Municipiului Bucuresti considerand ca, in contextul lipsei acute de spatii de expunere, acesta va fi restituit spre coordonare administratorului – Muzeul Municipiului Bucuresti, institutia de care a apartinut acest spatiu si inainte de a-l prelua noi, si care organiza acolo expozitii de pictura pentru amatori, contra unei taxe", a declarat Aurora Kiraly, directoarea galeriei.

Felul in care galeria este evacuata din spatiu este tipic administratiei romanesti. Directoarea Kiraly sustine ca timp de mai multe luni a solicitat prelungirea contractului directorului executiv al Directiei de Cultura a Primariei, Marius Paunita. Acesta i-a transmis prin intermediu secretarei ca aceasta colaborare va continua si ca programul pentru 2008 poate fi definitivat, fara a se intocmi insa un contract scris.

"Toate cererile mele de a ni se trimite un contract scris nu au mai primit niciun raspuns. Pana in data de 12 februarie 2008, cand am fost sunata de contabila-sefa de la Muzeul Municipiului Bucuresti, care ne-a somat sa parasim spatiul. Cum, bineinteles ca nu fusesem informata oficial, am reusit cu greu sa dau de domnul Paunita, pe care l-am intrebat, intre altele, ce a insemnat mesajul din luna decembrie. Raspunsul dansului a fost ca nu mi-a transmis niciodata acel lucru, ci secretara sa si-a luat libertatea sa imi dea acel raspuns, din proprie intitiativa", a declarat Kiraly.

Vineri, 22 februarie, galeria a gazduit ultimul vernisaj oficial – evenimentul "Collecting Collectors" (Anca Benera si Stefan Tiron).

Conform lui Kiraly, Asociatia Galeria Noua isi va continua insa activitatea, chiar daca nu se va mai concentra pe programul expozitional. Urmatoarea directie catre care se va orienta asociatia va fi cercetarea si documentarea scenei de arta contemporana romanesti. Primul proiect amplu din aceasta serie a fost cartea bilingva "Fotografia in arta contemporana. Tendinte in Romania dupa 1989", publicata anul trecut la editura Unarte.

Urmatorul proiect se afla in al doilea an de desfasurare si consta in crearea unei baze de date audio-video si a unei serii de interviuri cu personalitati ale scenei de arta contemporana romanesti.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou