Fotografii interzise si imagini personale

In rama

Fotografii interzise si imagini personale

“Ceausescu se hotarase sa distruga o parte din oras – am aflat in 1981. Ideea initiala – imagini cu cladirile-reper ce aveau sa dispara – a iesit mai bine decat ma asteptam. Proiectul a evoluat odata cu satisfactia dictatorului de a demola brutal o treime din centrul istoric.

Am inceput sa fotografiez si viata de zi cu zi, ca o tragi-comedie. Aveam speranta ca voi putea strange fotografiile intr-o carte peste douazeci de ani" – povesteste arhitectul Ion Pandele.

Totul a pornit de la pasiunea pentru arhitectura si pentru ansamblul arhitectonic al Bucurestiului. Pe masura ce timpul trecea si fotografiile se inmulteau, a prins contur o colectie remarcabila de "ilustrate" ale comunismului, un colaj ce conserva "spiritul" atacat de materialism dialectic al unei epoci.

Scene odata banale ne uimesc acum cu totul: un barbat ducand cu mandrie o sfoara pe care sunt insirate ca niste margele suluri de hartie igienica, o "captura" importanta pentru acea vreme, oameni atarnand ciorchine din tramvaie si autobuze, realitatea din spatele placutelor colorate care compuneau mesaje pentru conducatorul iubit pe stadioane: oameni plictisiti, ocupati care cu un ziar care cu o carte.

Defilari, vizite de lucru, Cantarea Romaniei – toate apar intr-o perspectiva spectaculoasa, a cetateanului martor la absurditatea lucrurilor, cel care nu se vedea niciodata in fotografiile de eveniment din "Scanteia", ascuns fiind de uniforme, placute colorate, buchete de flori.

Andrei Pandele a pornit de la cladiri si a ajuns la oameni. Ei vor fi profund miscati de acest depozit de amintiri al unui fotograf inspirat, iar daca isi vor lua copiii de manuta si ii vor duce sa vada la randul lor ceea ce in pozele facute la mare si la mesele in familie nu se vedea, vor face un lucru intelept.

Uneori, o imagine chiar spune mai mult decat o suta de cuvinte ca "ratie", "comunism", "frig", "dictatura".

Oricat de mult le-ar placea fotografiile, pustii nu or sa poata insa sa le puna pe Hi5 – in afara expozitiei, ele se mai gasesc doar sub forma unei carti-album aparuta la editura Compania.

Daca preferati sa vedeti totul "pe viu", dati fuga la TNB pana pe 3 februarie (intre orele 10.00 si 18.00) la galeria de la etajul 3/4.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou