2 efecte miraculoase ale muzicii

In casti

2 efecte miraculoase ale muzicii

Anumite melodii ne trimit fiori pe sira spinarii sau ne fac pur si simplu sa plangem. Cum se poate ca anumite insiruiri de sunete sa provoace un astfel de raspuns? “Muzica este un stimul psihic, care produce un impuls electric trimis in emisfera dreapta a creierului”, spune doctorul Anthony Storr, autorul cartii “Music and the mind”. Asadar interpretarea sunetelor muzicii de catre creier este un act creator atat emotional cat si intelectual.

John Sloboda, profesor al Universitatii de Psihologie Keele crede ca a descoperit de ce anumite cantece, cum este Ave Maria, provoaca acelasi raspuns din partea ascultatorilor, indiferent daca acestia cunosteau cantecul dinainte sau il auzisera prima data in timpul experimentului sau. Astfel s-a descoperit ca exista anumite structuri in muzica, secvente armonice, care emotioneaza, trezeste anumite sentimente.

Cand ascultam muzica, creierul nostru incearca intotdeauna sa “ghiceasca” ce va urma. Uneori asteptarile sunt satisfacute alteori nu. Cand nu se urmareste modelul asteptarilor noastre, creierul inregistreaza surpriza, care se interpreteaza ca emotie. Acest tip de structura, numit “appoggiatura” a fost folosit de compozitori celebri ca Beethoven, cei de la Abba si Beatles.

O appoggiatura se petrece cand prima nota a unui cantec sau vers este discordanta (cade in afara acordului asteptat). “Aceasta produce tensiunea emotionala si un ton dulce-amarui. A doua nota cade atunci in acord si produce relaxarea”, spune dr. Sloboda. “Yesterday”, al celor de la Beatles este un exemplu clasic.

Primul cuvant, “yesterday” este o appoggiatura. Daca aceasta constructie se repeta creeaza un ansamblu de emotii. Relaxarea survine cand aceste emotii sunt exteriorizate.

Iata doua dintre efectele miraculoase ale muzicii:

1. Vine de hac stresului si depresiei

Potrivit specialistilor, muzica modifica undele cerebrale si frecventa cardiaca si, in acelasi timp, stimuleaza productia de endorfine, substante cunoscute ca “hormoni ai fericirii” si o scade pe cea de cortizol, hormon al stresului. Toate aceste modificari pe care le induc sunetele muzicale ne influenteaza starile fizice si psihice. Ea actioneaza ca un calmant pentru sistemul nervos, tratand starile de agitatie, nevrozele, insomnia si depresiile.

Daca ai avut o zi solicitanta sau daca ai emotii inaintea unui examen, te vei simti mai bine daca vei asculta muzica timp de o jumatate de ora. Insa nu orice fel de muzica, ci una armonioasa, cu un tempo usor. Cea cu un tempo alert creste frecventa batailor cardiace si presiunea sangelui, ceea ce induce sau agraveaza stresul si agitatia. Aceasta muzica este indicata celor care au nevoie de energie si este contraindicata hipertensivilor si cardiacilor.

2. Este un bun sedativ

Efectul calmant al muzicii nu se limiteaza la suferintele psihice. Am recurge mai rar la medicamentele pentru durere daca am folosi efectele terapeutice ale muzicii atunci cand avem o suferinta fizica. Am evita astfel efectele secundare ale pastilelor si am avea mai putina teama de doctori. Specialistii au descoperit, de exemplu, ca gravidele care asculta muzica in timpul travaliului au nevoie de doze cu pana la 50% mai mici de calmante. Analizele dureroase sau operatiile sunt si ele suportate mai usor cand se recurge la terapia prin muzica.

Acest efect a fost constatat de catre cercetatorii canadieni, in urma unui studiu efectuat pe bebelusi care sufereau de diverse afectiuni sau care au fost supusi unor interventii chirurgicale. Cele mai bune rezultate le-au dat muzica de camera si cantecele de leagan. De toate aceste proprietati curative te poti bucura chiar la tine acasa sau poti cere ajutorul unui specialist in terapii complementare.

Tehnica este mai eficienta in acest caz pentru ca specialistul aplica metoda tinand seama de diferitele efecte ale genurilor muzicale, pe care le coreleaza cu suferintele pacientilor.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou