Testosteronul – un avantaj sau un blestem?

Tips and tricks

Testosteronul – un avantaj sau un blestem?

Testosteronul este un hormon steroid (derivat de la un sterol), secretat la barbat de catre celulele lui Leydig ale testiculelor la stimularea de catre un hormon hipofizar. Secretia masculina de testosteron incepe in timpul vietii in uter, apoi se intrerupe aproape complet dupa nastere pentru a fi reluata la pubertate.

Testosteronul este necesar spermatogenezei (producerea de spermatozoizi) si dezvoltarii organelor genitale, deci fertilitatii. Testosteronul are, de asemenea, un rol anabolizant in metabolismul proteinelor si favorizeaza astfel dezvoltarea muschilor.

El este responsabil de aparitia si mentinerea caracterelor sexuale secundare masculine (repartitia musculaturii, a pilozitatii, schimbarea vocii si libidoul). El mai este necesar si dezvoltarii oaselor si intervine, de asemenea, in metabolismul lipidelor si glucidelor.

La femeie, acest hormon este sintetizat in cantitate mica de catre ovare si glandele suprarenale. El serveste drept precursor al hormonilor estrogeni.

"Hormonii masculini, in special testosteronul, sunt hormonii agresivitatii, care ii determina pe barbati sa vaneze si sa-si omoare prada", sustin Allan Pease si Barbara Pease in " De ce barbatii se uita la meci si femeile se uita in oglinda".

In mare parte, supravietuirea umana a depins de testosteron, pentru ca i-a stimulat pe barbati sa prinda hrana si sa se lupte cu atacatorii. Tot un hormon face ca barba barbatului sa creasca, ori ca aceasta sa cheleasca, ca vocea sa-i devina mai profunda si capacitatea de orientare in spatiu sa sporeasca.

S-a demonstrata ca bas-baritonii au de doua ori mai multe ejaculari pe saptamana decat tenorii si majoritatea celor care sunt supusi unor tratamente cu testosteron au mai putine probleme in interpretarea unei harti sau a unui ghid al strazilor.  

Pericolul testosteronului pentru barbati este ca, excluzand faptul ca arata bine si cu muschi, devin agresivi si se pot ivi probleme antisociale. Cand testosteronul navaleste in corp, baietii intre 12 si 17 ani sunt cei mai predispusi sa comita delicte.

E suficient sa-i dai unui barbat pasiv testosteron si se va aprinde imediat, devenind mai sigur pe el. Aceeasi doza data unei femei poate spori nivelul de agresivitate, dar nu va avea acelasi efect chimic ca la barbat. Creierul lui este presetat sa reactioneze la testosteron, in vreme ce al femeii nu. Motivul este inca neclar.

 



Tag-uri: , ,

feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou