Testiculele la control

Tips and tricks

Testiculele la control

Asa cum femeile isi autoexamineaza sanii lunar, sau cel putin asa ar trebui, si barbatii isi pot autoexamina testiculele. Nu numai ca pot, dar este chiar indicat s-o faca. De ce? Simplu, pentru a descoperi orice eventuala schimbare in ceea ce priveste textura acestora.

Riscul cel mai mare este cancerul testicular care afecteaza in general barbatii tineri, dar nu numai pe acestia.

Autoexaminarea testiculelor este modul cel mai rapid pentru a depista orice fel de schimbare aparuta in ceea ce priveste starea de sanatate a testiculelor si mai ales este cea mai la indemana metoda pentru prevenirea cancerului de testicul.

Cancerul de testicul este destul de rar intalnit. Dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa stii despre ce este vorba si cum poti sa depistezi din timp orice problema.

Cancerul de testicul este cel mai des intalnit la grupa de varsta cuprinsa intre 15 – 35 de ani. Dar nici celelalte persoane de sex masculin nu trebuie sa ignore aceasta situatie.

Cauza nu este inca total clarificata. Situatia pe care specialistii o incrimineaza cel mai des este cea reprezentata de nedezvoltarea sau dezvoltarea anormala a testiculelor si in special cea reprezentata de un testicul necoborat, antecedente de acest fel in familie. Unii dintre specialisti au considerat drept cauza si poluarea cu diferite substante nocive.

Cancerul de testicul are mai multe stadii si, in functie de acestea, poate fi vindecat in proportie de 50-99 % iar uneori chiar si mai putin. Depinde foarte mult de promptitudinea cu care sunt depistate primele modificari care apar in starea testiculelor.Cel mai bun moment pentru o examinare a testiculelor este cel de dupa dus sau baie, atunci cand musculatura este relaxata iar testiculele coborate.

Stai in fata oglinzii, ridica penisul (sau tine-l intr-o parte) in asa fel incat sa iti poti examina vizual, fara probleme, testiculele. Trebuie sa urmaresti orice fel de schimbare aparuta in forma sau dimensiunea testiculelor.

Semnal de alarma

Situatiile care reprezinta un semnal de alarma sunt:

  • aparitia unei diferente anormale in ceea ce priveste dimensiunea testiculelor;
  • coborarea anormala a unuia dintre testicule;
  • orice fel de umflatura ce ar putea exista pe scrot sau sub pielea scrotului.

Un testicul normal trebuie sa aiba o forma ovala, regulata, sa fie neted si ferm la pipaire. Situatiile care reprezinta un semnal de alarma sunt: aparitia unei umflaturi pe testicul, aparitia unei umflaturi in zona epididimului, aparitia unor umflaturi in zona vasului deferent, umflarea venelor sanguine din aceasta zona, aparitia unei "pungi" cu lichid in scrot.

De asemenea trebuie sa se urmareasca si alte simptome cum ar fi: senzatie de durere in zona testiculelor, orice inflamatie a zonei, durere sau arsura la urinare, sange in urina, sange in sperma, in general aparitia unei stari de disconfort.

Nu toate cazurile in care apar schimbari in ceea ce priveste starea testiculelor si a zonei reprezinta o afectiune maligna, un cancer. Sunt si alte afectiuni, benigne, care pot aduce schimbari ce sunt descoperite in momentul palparii testiculelor: varicocel, hidrocel, torsiunea unui testicul. Dar chiar daca nu este vorba despre cancer, aceste afectiuni benigne sunt periculoase fiindca pot duce la instalarea infertilitatii.

Este bine ca prima palpare a testiculelor sa fie facuta de catre medic, intr-un cabinet de specialitate – andrologie sau urologie – pentru a intelege cum se face aceasta si a sti cat mai multe despre testicule si particularitatile lor.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou