Necrutatorul sex neprotejat

Tips and tricks

Necrutatorul sex neprotejat

Inainte de 1960 existau doar doua boli cu transmitere sexuala – sifilis si gonoreea. Acum, exista peste 25 de boli raportate si 8 boli noi au fost identificate incepand cu anii ’80. Asa ca pericolul e mare, dar la fel sunt si riscurile la care te expui.

Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii transmise prin contact sexual (vaginal, oral sau anal), dar care pot fi transmise si pe alte cai: contactul cu zona infectata, contactul cu obiecte infectate sau de la mama la fat. Cele mai multe se vindeca daca sunt tratate la timp, dar exista si unele incurabile in acest moment, cum ar fi HIV/SIDA sau hepatita C.

Netratate, bolile cu trasmitere sexuala pot avea consecinte grave asupra sanatatii: infertilitate, cancere, dificultate in pastrarea sarcinii, probleme la copiii nascuti de mame infectate. Mai mult, infectiile cu boli transmise pe cale sexuala sporesc riscul de a avea alte boli asemanatoare, inclusiv HIV.

BTS-urile sunt cu atat mai periculoase cu cat, de cele mai multe ori, nu au simptome vizibile. Semnele pot aparea dupa cateva luni de la infectare sau pur si simplu nu apar (cum este cazul purtatorilor la care nu se manifesta boala). Daca ai avut un contact sexual neprotejat, e bine sa mergi la un control medical. In cazul in care medicul iti confirma ca ai o BTS, chiar daca te simti jenata, suparata, speriata sau chiar vinovata, e foarte important sa vorbesti cu partenerul, astfel incat, daca este cazul, sa primeasca si el tratament medical.

Sida

Cea mai frecventa modalitate de transmitere a acestei cumplite infectii este cea pe cale sexuala. E drept ca homosexualii si heterosexualii, care au contacte sexuale anale dese, sunt cei mai predispusi. Odata ajuns in corpul tau, virusul HIV va face ravagii. Se va instala in celulele sistemului imunitar, in limfocite, in globulele albe si in celulele sistemului nervos si le va distruge una cate una.

Exista mai multe stadii ale infectiei cu HIV, iar SIDA este cel mai grav dintre ele: sistemul imunitar este extrem de slabit, asa ca apar tot felul de boli, tumori, forme de cancer. Perioada de incubatie difera de la caz la caz, insa media este de 10 ani. In tot acest timp, virusul HIV este prezent in fluidele corpului (sperma, sange, secretii) si poate fi transmis. Asa ca poti avea un contact sexual cu o persoana infectata, fara ca aceasta sa stie ca are acea boala. Aminteste-ti mereu cat de important este sa te protejezi.

Sifilis

Face ravagii printre organele intregului organism. Afecteaza inclusiv creierul, cauzând paralizie, nebunie si moarte. Microbul acestei boli este transmis, in peste 96% din cazuri, prin contact sexual. Exista cateva simptome (mici leziuni la nivelul organelor genitale: labii, vagin, col uterin) insa, de multe ori, nu sunt luate in seama de catre bolnavi. Asa ca maladia avanseaza. Apar eruptii la nivelul pielii, se constata caderea parului, afectiuni ale ficatului si rinichilor, gastrite, artrite, afectiuni osoase, surditate. In ultima faza, persoana care are sifilis va suferi de orbire, boli de inima si dementa.

Gonoreea

Gonoreea sau blenoragia este o infectie bacteriana grava, provocata de bacteria Gonococ. Aceasta bacterie se transmite foarte usor in timpul actelor sexuale neprotejate. Este foarte periculoasa pentru ca, in cazul femeilor, nu prea exista simptome specifice. Asta inseamna ca exista mari sanse sa nu fie depistata si tratata la timp. Totusi, sunt cateva semne timpurii ale bolii: usturimi la urinat, secretii si iritatii vaginale. Imediat ce observi aceste simptome, da fuga la ginecolog. Un tratament cu antibiotice te va scapa de necaz. Daca ignori semnele si nu ajungi in timp util la medic, risti sa devii infertila, vei fi predispusa la sarcini ectopice, infectii ale ochilor si artrite.

Chlamydia

Este, la fel ca blenoragia, o boala „tacuta”. In majoritatea cazurilor, femeile care sufera de ea nu au habar luni, chiar ani de zile. Este provocata de bacteria Chlamydia Trachomatis, care afecteaza in special zona pelviana. Simptomele, atunci cand apar, sunt asemanatoare cu cele ale gonoreei. Nedepistata la timp, chlamydia poate avea urmari teribile, cea mai grava fiind imposibilitatea de a avea copii. De asemenea, iti poate provoca leziuni la nivelul colului uterin si vaginului si iti poate afecta grav trompele uterine, astfel incat riscurile sa ai o sarcina extrauterina sunt inspaimantator de mari.

Nu uita sa te protejezi in permanenta de bolile cu transmitere sexuala!

Forum Mayra: “sex neprotejat“.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou