Educatie sexuala pentru parinti

Tips and tricks

Educatie sexuala pentru parinti

Copiii nu au voie sa priveasca scene de sex la televizor, dar pot privi aproape nederanjati de grija parentala filme in care agresivitatea este ceva normal. Cenzura se pare ca actioneaza selectiv. De cand actul de a face dragoste este mai malefic decat cel de a produce suferinta?

Intre sexualitate si violenta este o legatura mai profunda. Daca fugim ca apucatii de explicatiile potrivite, cum vom reusi sa ii educam pe copii, nu doar pentru a avea o imagine corecta asupra sexului, dar si sa stie sa se apere fizic? Copiii ar trebui sa stie sa spuna “nu” adultilor care  incearca sa ii abuzeze sexual, iar asta nu este posibil daca parintii nu sunt sinceri si deschisi in privinta a ceea ce ar trebui copiii sa refuze.

Multi dintre oameni sunt educati sa simta jena fata de subiectul sexualitatii.Cele mai inventive metafore sunt create pentru a evita subiectul sexualitatii cat mai diplomat cu putinta. Incercand sa se eschiveze de la a da lamuriri, parintii cad adesea in ridicol, invocand flori, albine sau berze. Pentru un copil nu e greu sa inceapa sa creada ca s-a nascut dintr-un ou sau prin polenizare.Pana descopera inselatoria…

Unii oameni considera ca este cel mai indicat sa isi tina copii departe de informatiile care pot face lumina in domeniul raporturilor sexuale. Multi se tem ca orice forma de educatie sexuala poate fi luata drept un abuz psihic asupra copiilor. Si mai multi sunt de parere ca copii nu ar trebui sa aibe nicio informatie despre jocurile pe care le practica adultii in intimitate. Pana cand se hotarasc parintii sa ia taurul de coarne, copilul poate sa se incarce cu o gramada de informatii eronate si cu o viziune deformata asupra sexualitatii.

Pentru o educatie fara ocolisuri si falsi demoni, ar trebui sa existe si modele, incepand cu cele din familie si extinzandu-se la nivel social. Din pacate, situatia nu este prea roz intr-o societate plina de pseudo-libertati si tabuuri subterane care intrec in intensitate libertatile declarate. In jurul nostru se afla multe persoane care- dintr-un motiv sau altul, se afla sub influenta negativa a fricii, rusinii si urii impotriva sexului.

Pudoarea exista de cand Adam si Eva, insa nu mai este atat de fireasca in lumea in care traim. Mike Nichols afirma ca “Daca iti dai jos toate hainele si umbli pe strada tragand dintr-un Uzi, cetatenii terifiati ar suna la politie si ar reclama ca pe afara umbla o persoana goala”. Cum este posibil sa fim atat de pudici, in timp ce suntem inconjurati si asaltati de imagini, cuvinte, cantece, mentalitati etc prin care termeni asociati sexualitatii circula nestingheriti? Am impresia ca, cu cat vorbim mai mult despre sex si despre implinirea sexuala, cu atat mai departe suntem de fapt de ele.

Daca am avut nesansa sa fim educati “cu frica lui Dumnezeu” (adica in totala ignoranta fata de sex sau intr-o atmosfera inhibitiva unde  pacatul sexului atrage o pedeapsa), nu inseamna ca trebuie sa le facem acelasi deserviciu copiilor nostri. Adultii de maine vor fi la fel de inlantuiti in tabuuri iar sansele sa adopte comportamente adecvate unei vieti sexuale sanatoase scad la minim. Cu ce drept iau parintii aceasta sansa celor care le doresc binele?

Beneficiile unei viziuni deschise sunt mai mari decat dezavantajele. O relatia sexuala pozitiva poate construi legaturi mai trainice si mai durabile intre parteneri, relatii ce pot ajunge la o durata mai mare de timp. Potrivirile sexuale nu trebuie lasate la voia intamplarii, pentru ca lipsa lor contribuie la rupturi. Conform unuia dintre primii psihosexologi, dr. William H. Masters: “Cand lucrurile nu merg bine in dormitor, nu merg bine nici in sufragerie”. La nivel individual o relatie sanatoasa ajuta la repararea stimei de sine si contribuie la credinta ca viata este o experienta pozitiva.

Un alt psiholog, destul de controversat, Wilhelm Reich, a emis teorii conform carora regimurile totalitare nu ar putea exista fara suprimarea sexualitatii si impunerea unei morale puritane. Fara acestea, oamenii ar fi eliberati de rusine si s-ar increde in propriul simt al binelui si raului. Astfel de oameni ar fi greu de convins sa mearga la razboaie impotriva vointei lor sau chiar sa lucreze in lagare.  

Importanta educatiei sexuale transcede limitele propriei familii pana la nivel social. Dar schimbarea trebuie sa inceapa totusi, de la individ. Sunt lucruri mult mai grave pe care copiii nu ar trebui sa le cunoasca, iar sexualitatea nu este unul dintre ele.

Deci, pana la urma, vrem educatie, dar in primul rand pentru parinti.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou