Contraceptie: adevarat sau fals

Tips and tricks

Contraceptie: adevarat sau fals

Pilulele contraceptive favorizeaza aparitia unor forme de cancer? Steriletul este indicat doar femeilor care au trecut deja printr-o sarcina? Pilula de a doua zi este eficienta 100 %?

Mituri si adevaruri despre contraceptie

Mijloacele de contraceptie constituie subiectul multor discutii si dezbateri. Iata cum stau lucrurile:

1. Pilula contraceptiva ingrasa

Fals:

Aceasta reputatie negativa dateaza din anii `60, de cand pilula si-a facut aparitia pe piata. In acea perioada, dozele de estrogen erau mult mai ridicate si puteau provoca retinerea de apa. In ziua de azi, dozele scazute de estrogen si noua generatie de progesteron reduc puternic riscul de a te ingrasa. Daca unele femei pun cateva kilograme la inceputul administrarii pilulei contraceptive, acest lucru poate fi rezultatul unei contraindicatii a contraceptiei orale.

2. Pilula favorizeaza aparitia unor forme de cancer

Fals:

Niciun studiu nu a demonstrat ca pilula contraceptiva sporeste riscul aparitiei cancerului la san. Din contra, pilula protejeaza impotriva aparitiei cancerului ovarian, de colon sau endometrial.

3. Pilula de a doua zi este eficienta 100 %

Fals:

Eficacitatea pilulei de a doua zi nu este totala: 95 % daca este luata in primele 24 de ore dupa raportul sexual, 85 % intre 24 si 48 de ore si 58 % intre 48 si 72 de ore. Consulta un medic si fa un test de sarcina, in cazul in care ciclul are o intarziere de 5 zile. Tine minte ca administrarea pilulei de urgenta este un caz de exceptie si nu inlocuieste celelalte metode de contraceptie. In plus, nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala.

4. Steriletul este indicat femeilor care nu au avut niciodata copii

Adevarat:

Medicii ginecologi pot recomanda steriletul femeilor care nu au avut copii, daca au un partener stabil si daca nu pot folosi alta metoda de contraceptie.

5. Steriletul hormonal reduce ciclul

Adevarat:

Spre deosebire de steriletul din cupru, care poate provoca cicluri menstruale dureroase, steriletul hormonal diminueaza durerea si abundenta ciclului si poate duce la incetarea completa, la unele femei.

6. Plasturele contraceptiv se aplica pe orice parte a corpului

Fals:

Plasturele nu se aplica pe sani, deoarece acestia sunt foarte sensibili la hormoni.

7. Spermicidele protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala

Fals:
Spermicidele nu protejeaza impotriva bolilor cu transmitere sexuala. Dintre mijloacele de contraceptie existente, doar prezervativul o poate face.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou