Contraceptia dupa nastere

Tips and tricks

Contraceptia dupa nastere

Reluarea ciclului menstrual si aparitia primei menstruatii au loc la aproximativ o luna dupa intreruperea alaptarii, insa uneori chiar in cursul alaptarii si la aproximativ 4-6 saptamani de la nastere, daca copilul nu a fost alaptat.

O sarcina poate aparea chiar inainte de reluarea ciclului menstrual, fie ca alaptati sau nu.

Daca femeia alapteaza, cele mai bune metode sunt cele ne-hormonale:

Metoda amenoreei de lactatie (primele 6 luni)

Metoda consta in utilizarea alaptatului ca metoda temporara de contraceptie. Confera o protectie naturala impotriva sarcinii si incurajeaza inceperea utilizarii unei alte metode in momentul potrivit.

Femeia este protejata in mod natural de o sarcina atunci cand:

  • Alimenteaza sugarul la san in mod frecvent, atat in timpul zilei, cat si in timpul noptii (ideal de 8-10 ori/zi dintre care cel putin odata in cursul noptii), asigurand alimentatia copilului in proportie de 85-100%. Intervalul dintre doua supturi nu trebuie sa depaseasca 4 ore ziua si 6 ore noaptea.
  • Tehnica alaptatului este corecta (sunt goliti ambii sani la fiecare supt) ;
  • Sugarul are varsta mai mica de 6 luni;
  • Menstruatiile inca nu au revenit.

Metodele de bariera

Exista mai multe tipuri de metode contraceptive locale/vaginale:

  • Spermicide – tablete, ovule, tablete spumante, filme, geluri, creme;
  • Diafragma – o cupola moale de cauciuc care acopera colul uterin si care se foloseste impreuna cu un gel sau o crema spermicida; se foloseste putin in Romania;
  • Cupola cervicala – o cupola mai mica decat diafragma; nu se foloseste in Romania.

DIU cu cupru

Se pare ca principalul mod de actiune este impiedicarea fecundarii ovulului de catre spermatozoid. In cazul DIU cu cupru, acest efect esterealizat prin modificarea cantitatii si calitatii secretiilor uterine si tubare.

Dintre metodele hormonale, pot fi folosite contraceptivele numai cu progestativ (minipilule, contraceptiv injectabil, DIU cu progestativ) dupa 6 saptamani de la nastere.


Daca femeia nu alapteaza:

Poate folosi atat metode hormonale, cat si DIU sau metode de bariera. Femeia poate lua in considerare si sterilizarea chirurgicala voluntara (in primele 48 ore de la nastere sau la 6 saptamini), daca are numarul dorit de copii.

Metode care nu sunt recomandate: metodele naturale bazate pe recunoasterea perioadei fertile (abstinenta periodica), COC (daca alapteaza, primele 6 luni).

Indiferent de metoda contraceptiva, nu le luati dupa ureche. Discutati cu medicul vostru pentru a alege metoda care vi se potriveste.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou