Ce este chlamydia?

Tips and tricks

Ce este chlamydia?

Infectia cu Chlamydia Trachomatis este in “top”-ul infectiilor cu transmitere sexuala, fiind cea mai raspandita in randul adultilor activi sexual, cu varsta cuprinsa intre 20 si 30 de ani.

Daca alte infectii cu transmitere sexuala se mai manifesta intr-un mod sau altul, infectia cu Chlamydia Trachomatis este renumita prin faptul ca este “tacuta”. Aproximativ 70 % dintre femeile infectate si aproximativ 40 % dintre barbatii infectati nu vor avea niciun fel de simptome in cazul infectiei prezente in organismul lor. De aceea, infectiei cu Chlamydia Trachomatis i s-a spus chiar “infectia tacuta”.

Chlamydia se transmite prin contact sexual vaginal, anal sau oral cu un partener infectat. O femeie insarcinata transmite infectia nou nascutului in timpul nasterii. Infectia poate fi prezenta chiar si in absenta simptomelor. Insa poate fi transmisa pana cand este tratata.

Chlamydia nu determina afectare pe termen lung, daca este tratata inaintea aparitiei complicatiilor. Netratata, clamidioza poate determina multiple complicatii, in special in cazul femeilor. Daca o femeie era infectata in momentul nasterii, nou nascutul poate fi infectat, la randul sau.

O clamidioza tratata nu determina protectia fata de o noua reinfectare. O noua expunere determina reinfectia, chiar daca infectia anterioara a fost tratata si vindecata.

Infectia cu Chlamydia creste riscul infectiei cu virusul imunodeficientei umane (HIV), in cazul expunerii la acest virus.

Factorii de risc pentru infectarea cu Chlamydia

  • contact sexual neprotejat prin prezervativ;
  • mai mult de un partener sexual;
  • unul sau mai multi parteneri cu risc crescut. Acestia ii includ pe cei care au mai mult de un partener sexual infectat cu Chlamydia;
  • inceperea vietii sexuale inaintea varstei de 18 ani;
  • un sistem imunitar slabit.

Orice copil cu clamidioza necesita consultul unui medic specialist, care va determina cauza acesteia si va investiga un posibil abuz sexual.

La femei, infectia cu Chlamydia Trachomatis afecteaza vaginul si colul uterin, iar simptomele, atunci cand apar, sunt reprezentate prin secretii vaginale anormale, sangerari vaginale anormale, cel mai adesea dupa contactul sexual, dureri in zona abdomenului inferior (jos, aproape de zona pubisului), intepaturi sau arsuri in timpul urinatului.

La barbati, infectia cu Chlamydia Trachomatis se localizeaza la nivelul uretrei, provocand o uretrita. Simptomele, atunci cand apar, sunt reprezentate prin scurgeri (picaturi) purulente din penis (mai ales dimineata) si dureri sau arsuri in timpul urinarii.

Prevenirea infectiei cu Chlamydia

In cazul contactelor sexuale, indiferent de natura lor, cea mai buna metoda de prevenire a bolilor cu transmitere sexuala este prezervativul.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou