Bariere in calea unei comunicari deschise despre educatia sexuala

Tips and tricks

Bariere in calea unei comunicari deschise despre educatia sexuala

Oricui, la un moment dat, ii este greu sa vorbeasca despre sex. Fie ca este vorba despre explicarea unei eventuale probleme legate de sex unui copil, fie ca e vorba de o discutie cu partenerul despre teme legate de sex sau chiar intrebarea medicului despre o anumita problema sexuala, conversatiile despre sex par a fi incomode si imposibile.

Conceptii negative privitoare la sex

Majoritatea suntem educati cu anumite conceptii negative referitoare la sex, exceptiile fiind foarte putine. Unele dintre acestea pot fi chiar foarte personale (sa ti se spuna ca ai un corp urat, murdar sau ca ar trebui folosit doar pentru procreere) sau generalizand (sexul este negativ, duce la imoralitate, persoanele care au relatii sexuale ajung singure, depresive etc).

Aceste conceptii reprezinta bariere negative pentru conversatiile sexuale. Cand se intalnesc doua persoane cu convingeri sexuale negative, creste foarte mult posibilitatea unei conversatii sexuale nesanatoase.

educatie sexuala

Lipsa de informatii

Pentru a vorbi despre sex, este necesar sa avem anumite cunostinte legate de acest aspect. Din pacate, lipsa unei educatii sexuale sanatoase inseamna ca majoritatea dintre noi nu cunoastem nici macar lucrurile de baza.

Este greu de stabilit de unde trebuie sa inceapa o discutie despre sex, in lipsa unui context prielnic care sa te faca sa te deschizi. Lipsa acestor cunostinte fundamentale despre sex face ca discutiile despre acesta sa fie chiar si mai infricosatoare, care se leaga cu temerile, miturile si conceptiile negative mentionate mai sus.

Vocabularul sexual

Majoritatea dintre noi crestem fara a avea un vocabular sexual corect. Copiilor le este rareori spus adevaratul nume al organelor genitale, toate aceste dezvoltandu-se in comportamente sexuale, orientari si identitati, pe masura ce se maturizeaza.

Aceste lucruri se schimba odata cu citirea a numeroase informatii pe internet si ale campaniilor mass media, insa inca mai exista persoane carora le este greu sa vorbeasca deschis despre sex, deoarece nu cunosc cuvintele corecte prin care sa se exprime.

Detinerea unui vocabular de baza despre sex poate facilita considerabil purtarea unei discutii despre sex si educatie sexuala. Poate fi foarte placut sa ne dam seama ca exista cuvinte care descriu ceea ce simtim si ca mai sunt persoane cu aceleasi probleme.feedback
автоновости maserati mc 20 цена
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou