6 dereglari hormonale care iti pot da batai de cap

Tips and tricks

6 dereglari hormonale care iti pot da batai de cap

Dezechilibrele hormonale sunt de regula ignorate sau luate in considerare abia la varsta menopauzei. Mare greseala, sustin specialistii, intrucat ele pot aparea inca din adolescenta sau chiar inainte de nastere si degradeaza treptat starea de sanatate a femeilor, fara ca acestea sa stie ce se intampla cu organismul lor.

Stilul de viata este un aspect extrem de important pentru starea de sanatate, mai ales cand vine vorba despre hormoni. O viata echilibrata inseamna echilibru emotional, fiziologic dar si hormonal.

1.Nivel ridicat de estrogen

Nivelul ridicat de estrogen este frecvent intalnit in cazul femeilor care au trecut de varsta de 35 ani. Majoritatea, insa, ignora acest aspect si considera simptomele ca fiind specifice menstruatiei sau inaintarii in varsta. In plus, multe femeile aflate la menopauza detin informatii gresite despre nivelul de estrogeni din organism, motiv pentru care adopta terapia de substitutie hormonala fara ca acest lucru sa fie necesar; drept cosecinta aceste femei se confrunda cu problemele de sanatate cauzate de excesul hormonal.

Femeile supraponderale, insarcinate sau diagnosticate cu hipertensiune arteriala sau diabet zaharat pot prezenta un exces de estrogeni. Aceasta situatie se numeste “dominanta estrogenului”, deoarece in timp ce unele femei pot prezenta cresteri ale nivelului de estrogeni, de cele mai multe ori este vorba despre un dezechilibru intre nivelul de progesteron si cel de estrogen.

2. Nivel scazut de estrogen

Desi, frecvent apare la menopauza, femeile pot prezenta un nivel scazut de estrogen si din cauza unor boli autoimune, a histerectomiei, chimioterapiei sau radioterapiei. De asemenea, femeile cu o masa corporala mica, din cauza practicarii unui sport de performanta pot avea un nivel redus de estrogeni.

Nivelul scazut de estrogen influenteaza starea de spirit deoarece conduce la scaderea unei enzime numite monoaminooxidaza, diminuand astfel activitatea neurotransmitatorilor. De asemenea, apar si tulburari emotionale ca urmare a modificarilor serotoninei, dopaminei si noradrenalinei. Fluctuatiile la nivelul neurotransmitatorilor au impact asupra gandirii, digestiei, somnului perceptiei durerii si pot conduce la aparitia bolilor si tulburarilor mentale. Mai mult, un nivel scazut de estrogen cauzeaza atrofia vaginala si durere in timpul contactului sexual. Intr-o situatie similara se va afla si mucoasa uretrei, iar acest lucru predispune la infectii de tract urinar inferior.

3. Nivel ridicat de progesteron

Progesteronul este un hormon natural, secretat de ovare in timpul menstruatiei. Nivelul de progesteron poate creste in urma administrarii de anticonceptionale sau a terapiei de substitutie hormonala. Excesul de progesteron cauzeaza oboseala si somnolenta. Un alt simptom specific este uscaciunea vaginala, insotita de cantitatea scazuta a menstrei.

4. Nivel scazut de progesteron

Progesteronul are un rol important in stimularea si reglarea a diverse functii din organism. Este un hormon fundamental, responsabil pentru sinteza altor hormoni, printre care estrogenul, cortizolul, estradiolul si testorsteronul. Cauzele scaderii progesteronului sunt multiple: excesul de estrogen, rezistenta la insulina, stresul cronic efectul anumitor medicamente, inactivitatea.

5. Nivel ridicat de testosteron

Cel mai important rol al testosteronului este capacitatea de a fi transformat in hormon feminin – estrogeni.Acest proces reglementeaza si influenteaza functia aparatului reproductiv urinar, sistemului osos, ficatului si muschilor, inainte si dupa instalarea menopauzei.Testosteronul afecteaza libidoul si placerea sexuala.Excesul acestor hormoni perturba functionarea normala a organismului. Netratat, nivelul ridicat de testosteron poate avea consecinte negative asupra sanatatii: rezistenta la insulina, diabet zaharat, hipertensiune, boli cardiovasculare.

6. Nivel scazut de testosteron

Un nivel scazut de testosteron in organism afecteaza sexul feminin la orice varsta, dar mai ales in perioada de tranzitie spre menopauza sau perimenopauza. Afectiunile care pot conduce la diminuarea cantitatii acestui tip de hormon sunt: amenoreea hipotalamica (lipsa menstruatiei cauzata de diete drastice si activitate fizica intensa) si hiperprolactinemia (caracterizata prin nivel ridicat de prolactina – hormon care controleaza lactatia in timpul alaptarii).



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou