3 probleme medicale datorate nutritiei care afecteaza fertilitatea masculina

Tips and tricks

3 probleme medicale datorate nutritiei care afecteaza fertilitatea masculina

Studiile au demonstrat ca obezitatea afecteaza in mod negativ calitatea spermei. Barbatii pot produce sperma sub nivelul optim necesar fie din cauze genetice sau din cauze de la nastere, fie datorita stergerii cromozomilor Y. Ca urmare a expunerii la o serie de factori de risc, productia de sperma in timp este predispusa la scadere.

Tipul si calitatea alimentelor pe care un barbatii le mananca afecteaza productia de sperma. Modelele alimentare nesanatoase urmate inclusiv consumul excesiv de calorii si de grasimi, precum si aportul de zaharuri, sunt asociate cu productia de sperma sub nivelul optim necesar pentru a avea un copil sau duc la infertilitate masculina.

1. Dezechilibrele metabolice, sindromul metabolic si non-insulino-dependent, diabet zaharat (de tip 2)

Modalitatile de nutritie asociate cu sperma au relevat asocieri intre tulburarile metabolice individuale si diversi indicatori de fertilitate masculina redusa/sau parteneri cu material seminal mai sarac. Sindromul metabolic si/sau diabetul zaharat de tip 2 sunt de asemenea asociate cu afectarea fertilitatii la barbati. Aceste conditii metabolice sunt asociate cu obiceiurile nesanatoase alimentare. Obezitatea de asemenea apare de obicei cu sindromul metabolic si diabetul zaharat de tip 2.

2. Diabetul zaharat non-insulino-dependent

Diabetul zaharat non-insulino-dependent este o boala de obicei indusa de obiceiuri nesanatoase de alimentare. Aceasta este asociata cu hipogonadism, o cauza rara dar importanta de fertilitate masculina caracterizata de un mediu hormonal dezechilibrat. Are loc astfel defalcarea in calea de transmitere a semnealelor intre hipotalamusul creierului si sistemul reproductiv al barbatului. In timp ce hipotalamusul de obicei vine dupa diabetul de tip 2 oamneii de stiinta cred ca ambele boli pot fi cauzate de rezistenta la insulina. Rezistenta la insulina este rezultatul diabetului de tip 2 si este unul dintre dezechilibrele metabolice care caracterizeaza sindromul metabolic.

3. Dislipidemie

Dislipidemia, cresterea concentratiei de lipide este o alta caracteristica de dezechilibru metabolic al sindromului metabolic. Dovezile asocierii intre dislipidemie si fertilitatea masculina pana in prezent, sugereaza ca valorile crescute ale colesterolului sunt asociate cu subfertilitatea masculina. Un studiu a raportat o prelevanta foarte mare de dislipidemie intre barbatii fertili. In plus, un studiu de laborator in care sobolanii au fost hraniti cu diete bogate in grasimi, a aratat o reducere  a capacitatii de fertilizare a sobolanilor masculi in urma unei diete cu colesterol ridicat.

Mentinerea unei greutati sanatoase este un pas important pentru asigurarea productiei optime de sperma, deoarece obezitatea este asociata cu reducerea productiei de spermatozoizi. Pentru a mentine o greutate sanatoasa, barbatii ar trebui sa asigure aportul total de calorii prin reducerea sau limitarea grasimilor si zaharurilor, reducerea consumului de produse fast-food, luarea gustarilor de fructe si alimente sanatoase.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou