2 metode contraceptive de urgenta si dezavantajele lor

Tips and tricks

2 metode contraceptive de urgenta si dezavantajele lor

Contraceptivele de urgenta sunt utile daca se apeleaza la ele in momentele potrivite, insa acestea pot avea si o serie de dezavantaje.

1. Pilula de a doua zi

Intra in categoria contraceptiei de urgenta. Sarcina nedorita poate fi astfel evitata. Ea isi face efectul prin alimentarea organismului cu o explozie scurta si puternica de hormoni sintetici. Aceasta explozie hormonala schimba ritmul hormonal al corpului nostru, ritm ce ajuta la instalarea unei sarcini. Pastila de a doua zi face imposibila instalarea unei sarcini prin faptul ca:

  • nu lasa ovulul sa paraseasca ovarul;
  • impiedica fecundarea spermatozoizilor cu ovulul;
  • mpiedica embrionul sa se instaleze in uter.

In cazul in care esti deja insarcinata, aceasta metoda nu va avea niciun efect.

Nu ai nevoie de reteta pentru a lua de la farmacie pilula de a doua zi. Trebuie sa stii insa ca ea contine o cantitate mare de hormoni, iar acestia pot da reactii adverse, precum greata, voma, diaree, dureri de cap, tensiune in sani, ameteala, oboseala, dureri in partea de jos a abdomenului, sangerari intre menstruatii si dereglare menstruala (de obicei, menstruatia apare mai devreme decat trebuia).

Din cauza acestor reactii adverse, medicii nu recomanda administrarea pilulei mai des de doua ori pe an.

Asadar, dezavantajele sunt:

  • Cel mai adesea, femeile observa dereglari ale menstruatiei, modificari in durata menstruatiei si cantitatea de sange pierdut (menstra poate fi mai abundenta ori mai putina).
  • Pot aparea efecte secundare neplacute precum stari de greata, oboseala, dureri de cap, ameteli.
  • Pastila de a doua zi poate cauza dureri ale sanilor.
  • Femeile resimt uneori o usoara durere abdominala si o senzatie de disconfort.
  • Din cauza cantitatii de hormoni administrate, cele care au folosit pastila de a doua zi au descris stari de irascibilitate si o emotivitate necontrolata survenita brusc.

2. Steriletul

Dispozitivul intrauterin (sterilet) din cupru se introduce in uter in primele 5 zile (pana la 120 de ore) dupa un contact sexual neprotejat sau protejat necorespunzator. In cazul in care se stie (cu siguranta) ca ovulatia a avut loc cu 3 zile inainte sau dupa contactul sexual neprotejat sau protejat necorespunzator, dispozitivul intrauterin (DIU) (sterilet) poate fi folosit in intervalul de 8 zile de la contactul sexual, dar inainte de implantarea ovulului. In general, aceasta metoda este recomandata daca femeia doreste sa o foloseasca in continuare ca metoda anticonceptionala de baza.

Se gaseste la medicul specialist ginecolog, in farmacii sau cabinetele de Planificare Familiala.

Dezavantaje :

Pot aparea efecte secundare neplacute precum greata, varsaturi, dureri de cap, ameteli, dereglari ale menstruatiei – modificarea momentului aparitiei urmatoarei mentruatii (mai devreme sau mai tarziu cu cateva zile fata de data presupusa), durata menstruatiei si cantitatea de sange pierdut.

Costurile contraceptiei de urgenta sunt mult mai mari decat cele ale folosirii unui prezervativ, de exemplu, dar totusi mai scazute decat costurile unei intreruperi de sarcina.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou