Safe sex

Sexperiente

Safe sex

Sunt multe de luat in calcul atunci cand te gandesti la alegerea unei metode contraceptive: starea de sanatate, stilul de viata, tipul relatiei pe care o ai cu partenerul tau, faptul ca ai sau nu copii sau ca iti doresti sau nu sa faci altii.

Metode hormonale

Pilulele (anticonceptionale orale) sunt una dintre cele mai folosite si mai comode metode de contraceptie. Pe piata exista 2 tipuri de pilule: monohormonale si combinate.

Se iau zilnic, la aceeasi ora, avand o eficienta ridicata daca sunt folosite corect (98-99%).

Pilula

Pilula de a 2-a zi face parte din metodele contraceptive de urgenta. Foliile “de urgenta” contin 2 pilule. In cazul unui contact sexual neprotejat, prima pilula trebuie luata la maxim 72 de ore, iar cea de a 2-a la 12 ore de la prima.

Cu cat este luata mai devreme prima pilula, cu atat eficienta este mai mare. De retinut este ca aceasta metoda nu trebuie folosita des datorita cantitatii mari de hormoni pe care o contine.

Injectii contraceptive

Injectiile contraceptive cele mai folosite contin doar progesteron. Este nevoie de o injectia la 3 luni. Eficienta este de 99-99.5% daca sunt folosite corect.

Sunt contraindicate la femeile cu cancere ale sanului, colului, ovarelor, boli cardiovasculare, chisturi ovariene, sarcini extrauterine anterioare.

Au multe efecte secundare: lipsa sau tulburari ale menstruatiei, cresteri in greutate, infertilitate temporara etc.

Implante contraceptive

Implantele contraceptive sunt o alta medoda hormonala de contraceptie. 6 mici capsule ce contin progesteron sunt introduse sub piele, de obicei pe brate sau antebrate.

Efectele contraceptive apar la aproximativ o zi dupa montare si dureaza in jur de 5 ani. Eficienta este de 99-99.5%.

Contraindicatiile si efectele secundare sunt aceleasi ca si la injectiile contraceptive. Fertilitatea se redobandeste imediat dupa ce se inlatura capsulele.

Inele vaginale

Inelele vaginale se introduc in vagin, de unde hormonii sunt absorbiti si trec in sange. Inelul trebuie extras inaintea contactelor sexuale, acesta fiind o inconvenient greu de acceptat de unele cupluri.

Alt dezavantajul lor este costul ridicat. Sunt necesare 12 inele pe an, pentru ca trebuie extrase o data pe luna pentru menstruatie. Eficienta lor este de 98-99%.

Plasturi

Plasturii transdermici contin estrogen si progesteron suficienti pentru contraceptie timp de 7 zile. Trebuie folositi 3 plasturi pe luna, in a 4-a saptamana fiind menstruatia.

Eficienta este de 98-99% daca sunt folositi corect, dar depinde de greutatea femeii (daca ai peste 90 de kg eficienta esta mai redusa).

Cel mai frecvent efect secundar este iritatia pielii unde se aplica plasturii.

Metode de bariera

Prezervativul

Prezervativul masculin, este facut dintr-o membrana de cauciuc sau latex foarte subtire, astfel conceput incat sa acopere penisul in erectie. Prezervativele pot fi lubrifiate si sa contina si spermicid. Este una dintre putinele metode de contraceptie care ofera protectie impotriva bolilor cu transmitere sexuala si a HIV/SIDA.

Contraindicatii: alergia la latex sau la spermicid.

Prezervativul feminin, este o membrana de cauciuc astfel conceputa incat sa se introduca in vagin. Aceste prezervative feminine sunt ultima descoperire in domeniul metodelor contraceptive de bariera.

Nu s-au efectuat multe studii in aceasta privinta. Totusi, pana acum s-a stabilit ca asigura o protectie de 97 la suta in ceea ce priveste bolile cu transmitere sexuala, inclusiv HIV si 79-95 la suta in sarcina.

Contraindicatii: alergia la latex sau la spermicid.

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou