Inseminarea artificiala

Sexperiente

Inseminarea artificiala

Inseminarea artificiala este una din cele mai vechi tehnici medicale utlizate in cadrul procreerii medicale asistate.

Sunt posibile doua tipuri de inseminare: IAD (inseminarea artificiala cu sperma unui donator) si IAS (inseminarea artificiala cu sperma partenerului).

Momentul propice pentru inseminarea artificiala


Inseminarea artificiala se poate face atunci cand femeia este la ovulatie, adica in momentul cand ovulul este eliberat in cursul ciclului menstrual. Aceasta este perioada cea mai fertila a lunii, care incepe in general cu 14 zile inainte de debutul ciclului menstrual, si este usor de detectat daca ciclul este regulat.

Ovulatia poate fi detectata si prin masurarea temperaturii corporale: temperatura scade cu o jumatate de grad la ovulatie. Cu toate acestea, in mediul spitalicesc se folosesc dozari hormonale din sange sau urina, sau teste cu ultrasunete pentru determinarea eficace a perioadei optime de inseminare.

Derularea inseminarii artificiale


Inseminarea artificiala are loc de obicei in ziua in care temperatura femeii este cea mai scazuta pe curba temperaturii lunare. In aceasta zi are loc ovulatia. In caz de inseminare intracervicala, sperma este introdusa direct in vagin. Pentru inseminarile intrauterine, sperma se introduce in interiorul uterului, dupa colul uterin.

Cum se realizeaza inseminarea artificiala


Inseminarea artificiala se face cand femeia este la ovulatie. Tehnica presupune injectarea spermei in vagin sau in uter, cu ajutorul unui tub subtire de plastic. Tehnicile sunt un pic diferite, in functie de tipul inseminarii artificiale. Iata care sunt tehnicile pentru cele mai comune practici:

Cum se realizeaza inseminarea intracervicala


Partenerul produce o proba de sperma prin intermediul masturbarii. Cu 3 zile inainte, sexul este interzis pentru a asigura calitatea maxima a spermei. Procedeul inseminarii este simplu si rapid: femeia este asezata pe pat, cu picioarele ridicate, si sperma este injectata in vagin.

Cum se realizeaza inseminarea intrauterina


Inseminarea intrauterina are rata cea mai mare de succes dintre toate procedeele de inseminare artificiala, deoarece sperma este plasata in apropierea tuburilor falopiene. Ea poate fi uneori combinata si cu un tratament hormonal prealabil, pentru a incuraja eliberarea ovulului. Sperma este introdusa in uter prin intermediul unui tub subtire de plastic, care trece prin col. Interventia este rapida si nedureroasa, desi 10% dintre femei experimenteaza crampe asemananatoare cu cele de la menstruatie in zilele urmatoare.

In marea majoritate a cazurilor, inseminarea intrauterina are succes. Tratamentul poate fi repetat in cursul altor 3 cicluri menstruale, iar acestea nu trebuie sa fie neaparat consecutive.

Sperma se spala inainte sa fie introdusa in uter. Sperma este compusa din 2 parti: celulele de sperma si plasma. Celulele de sperma se separa prin spalare de plasma si se sterilizeaza, ele fiind introduse in uter. Daca se trece peste aceasta operatie, femeia va experimenta dureri uterine severe, crampe si lesinuri.

Ce se intampla dupa inseminarea artficiala?


Pentru a vedea daca inseminarea artificiala a avut succes, un simplu test de sarcina este suficient, cu conditia ca acesta sa se efectueze incepand cu a cincisprezecea zi de la inseminare.  Inseminarea artificiala nu este recomandata de la o luna la alta. Sansele de succes se situeaza intre 10 si 15% per ciclu. Inseminarea artificiala prezinta un risc de sarcina gemelara (in jur de 20%) datorita stimularii ovulatiei.
 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou