Fibromul uterin

Sexperiente

Fibromul uterin

Fibromul uterin este o masa celulara ce se dezvolta la nivelul uterului. Se poate dezvolta in interiorul cavitatii uterine, la exteriorul uterului sau in grosimea peretelui acestuia.

 

Fibromul mai este numit si tumora fibroasa, leiomiom sau miom, dar acesta nu este o tumora maligna (cancer). Fibroamele sunt mai frecvent intalnite la femei de 30–40 de ani. Pana la varsta de 50 de ani, 80% din femei prezinta fibroame uterine.

 

Cauze


Cauza exacta a fibroamelor este necunoscuta. Ele apar cand celulele cresc peste masura in stratul muscular al uterului. Odata ce fibromul se dezvolta, estrogenii si progesteronul par a influenta cresterea acestuia. La o femeie, cantitatea cea mai mare din acesti hormoni se secreta in timpul sarcinii. Dupa menopauza, cand scade cantitatea de hormoni secretata, de obicei fibroamele se micsoreaza sau dispar.

Estrogenul joaca un rol major in dezvoltarea fibroamelor deoarece acestea:

  • tind sa creasca mai mult cand organismul feminin produce mai mult estrogen (in timpul sarcinii)
  • de obicei se micsoreaza cand este secretat mai putin estrogen (dupa menopauza).

Progesteronul pare sa stimuleze cresterea fibroamelor, chiar in absenta estrogenilor.

 

Factorii de risc


Factorii care cresc riscul de dezvoltare al unui fibrom uterin sunt:

  • varsta: cu inaintarea in varsta, femeile au predispozitie mai mare pentru fibrom uterin, in special din decadele trei–patru pana la menopauza (in jurul varstei de 50 de ani); pana la varsta de 50 de ani, 80% din femei prezinta fibroame uterine; dupa menopauza, de obicei fibroamele se micsoreaza
  • cazuri de fibrom uterin in familie: prezenta fibromului la una din membrele familiei creste riscul de aparitie al acestuia
  • etnia: femeile din rasa neagra au predispozitie mai mare fata de cele caucaziene
  • obezitatea.

 

Tratament


Tratamentul este decis de medicul specialist, in functie de varsta pacientei, dimensiunile fibromului, manifestarile clinice, evolutia si complicatiile acestuia. Este important de retinut ca nu toate fibroamele uterine necesita tratament chirugical; astfel, tumorile de dimensiuni mici (uterul nu depaseste dimensiunile unei sarcini de 10 saptamani) presupun doar supraveghere prin control medical periodic.
 
In anumite situatii, se poate aplica un tratament medicamentos specific, pentru a preveni aparitia hemoragiilor ori pentru a trata anemia secundara sau eventualele infectii urinare aparute.

Tratamentul chirurgical este indicat cand fibromul respectiv se complica (de exemplu prin hemoragii importante si persistente, antrenand anemie secundara, compresiuni de vecinatate, etc) sau este susceptibil sa se complice (dimensiune mare, diferite forme anatomice particulare, etc). Interventiile chirurgicale variaza la randul lor, de la rezectia endoscopica a fibroamelor din interiorul cavitatii uterine, la interventii traditionale, in cadrul carora poate fi rezecata doar portiunea uterina afectata sau alteori, in functie de situatie, uterul in intregime.

 



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou