3 intrebari si raspunsuri despre sexul neprotejat

Sexperiente

3 intrebari si raspunsuri despre sexul neprotejat

Inainte de 1960 existau doar doua boli cu transmitere sexuala – sifilis si gonoreea. Acum, exista peste 25 de boli raportate si opt boli noi au fost identificate incepand cu anii ’80. Asa ca pericolul e mare, dar la fel sunt si riscurile la care te expui.

1. De ce nu folosesc barbatii prezervativul?

Chiar daca stiu ca prezervativele sunt singura cale de a elimina riscul contactarii unei boli cu transmitere sexuala, barbatii prefera sa renunte la acestea.

De cele mai multe ori, barbatii renunta la prezervativ pentru ca nu “se potriveste ca marime”. Fapt ce duce la diminuarea placerii din timpul unui act sexual. De altfel, daca un prezervativ este prea mic sau prea mare, exista riscul sa se rupa in timpul sexului, ceea ce inseamna ca protectia este diminuata, daca nu redusa. Doar in cazul in care sunt folosite corect si cu marimea potrivita, prezervativele au o eficienta de 98%.

In general, barbatii aleg prezervativele de dimensiuni mari sau mici, niciodata potrivite sau medii. Statisticile arata ca atunci cand sunt pusi in situatia de a cumpara prezervative, barbatii se simt mai bine daca le aleg pe cele mai mari (large), fara sa tina cont de marimea penisului lor. Majoritatea barbatilor cumpara astfel de prezervative pentru a demonstra cat de “dotati” sunt ei sau unii chiar nu stiu ce fel de prezervativ li se potriveste cel mai bine. Numai ca din aceasta dorinta de a-si hrani orgoliul sau de a-si ascunde jena, acestia nu iau in calcul si posibilitatea ca prezervativul sa se rupa in timpul actului sexual si sa nu mai fie de niciun folos, ba chiar sa inlocuiasca placerea cu discomfortul. Astfel este facilitat procesul de transmitere al bolilor sexuale.

2.Care sunt pericolele?

Bolile cu transmitere sexuala sunt infectii transmise prin contact sexual – normal, oral sau anal – dar care pot fi transmise si pe alte cai: contactul cu zona infectata, contactul cu obiecte infectate sau de la mama la fat. Cele mai multe se vindeca daca sunt tratate la timp, dar exista si unele incurabile in acest moment, cum ar fi HIV/SIDA sau hepatita C. Netratate, bolile cu trasmitere sexuala pot avea consecinte grave asupra sanatatii: infertilitate, cancere, dificultate in pastrarea sarcinii, probleme la copiii nascuti de mame infectate. Mai mult, infectiile cu boli transmise pe cale sexuala sporesc riscul de a avea alte boli asemanatoare, inclusiv HIV.

BTS-urile sunt cu atat mai periculoase pentru ca, de cele mai multe ori, nu au simptome vizibile. Semnele pot aparea dupa cateva luni de la infectare sau pur si simplu nu apar (cum este cazul purtatorilor sanatosi’). Daca ai avut un contact sexual neprotejat, e bine sa mergi la un control medical. in cazul in care medicul iti confirma ca ai o BTS, chiar daca te simti jenata, suparata, speriata sau chiar vinovata, e foarte important sa vorbesti cu acel partener, astfel incat, daca este cazul, sa primeasca si el tratament medical.

3. Ce semne trebuie sa-ti dea de gandit?

Secretii neobisnuite ale vaginului sau ale uretrei. La femei exista o secretie fiziologica normala. Ar trebui sa te ingrijorezi daca secretia isi schimba culoarea, mirosul (devine neplacut), consistenta, daca e mai abundenta sau provoaca iritatii sau mancarime; daca apar bubite sau basicute langa vagin, penis sau anus; mancarime sau iritatie langa vagin, penis sau anus; dureri sau arsuri la urinare; urinare mai frecventa ca de obicei; durere la contactul sexual.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou