Singuratatea, cu bune si cu rele

Single

Singuratatea, cu bune si cu rele

Singuratatea incepe inca de la nastere, este de parere psihologul britanic John Cacioppo. Copilul plange la nastere pentru ca se desparte de mediul lui si va trebui sa fie singur intr-o alta lume. Profesorul este de parere ca oamenii sunt sociabili pentru ca incearca in permanenta, in decursul vietii, sa evite singuratatea.

Mai mult, acesta este chiar un scop al omului, pentru ca altfel izolarea nu ar mai fi fost folosita drept pedeapsa din cele mai vechi timpuri si pana in prezent.

“Traim in permanenta in izolare. In parte pentru ca imbatranim, ne casatorim si avem copii. Acestea sunt cele trei nivele ale singuratatii pe care un om le experimenteaza in decursul vietii”, a spus profesorul.

O data cu dezvoltarea mijloacelor de comunicare electronica, persoanele dependente de internet se izoleaza si mai mult, chiar daca impresia generala este ca socializeaza cu foarte multi oameni.

Cacioppo crede ca pana si o banala lege a interzicerii fumatului in spatiile publice are ca efect izolarea persoanelor si indepartarea lor de alti potentiali prieteni.

Potrivit mai multor sociologi si psihologi, singuratatea, in Marea Britanie, a devenit o epidemie nationala, care afecteaza femeile de toate varstele.

O studenta traind pe cont propriu pentru prima data, o noua mamica, o femeie singura care-si cauta dragostea, o femeie ai carei copii s-au mutat la casa lor, sau o femeie pensionata, toate acestea au in comun sentimentul de singuratate. Cercetatorii au cateva explicatii pentru aceasta situatie, incluzand izolarea sociala crescanda.

singuratatea la femei

Tot mai multi oameni traiesc singuri, o treime din locuintele britanice fiind ocupate de o singura persoana. Rata divortului este in crestere, iar rolul Bisericii in declin – toate acestea contribuie la fragmentarea sociala.

Singuratatea nu se ataseaza de om decat daca acesta tine foarte mult la ea. Un studiu sociologic realizat de americani dezvaluie ca mai bine de un sfert din populatia adulta a globului trece prin momentele neplacute ale singuratatii cel putin o data pe saptamana, in timp ce adolescentii se confrunta cu acest sentiment aproape zilnic. Desi toate acestea nu sunt decat simple informatii, ele ar trebui sa dea de gandit, deoarece singuratatea este un semnal pe care trupul il emite pentru a atrage atentia asupra faptului ca exista anumite nevoi care nu sunt satisfacute cum trebuie.

Specialistii vorbesc si despre unele beneficii ale traiului de unul singur, mentionand ca nu pledeaza pentru acest mod de viata in mod special, ci numai puncteaza aspecte pozitive ale unui fenomen privit mai mult negativ. Ei spun ca unul dintre cele mai bune aspecte ale solitudinii este acela ca nu ai pe cineva care sa te monitorizeze 24 de ore din 24. Este vorba de libertatea de a avea timp si spatiu exclusiv numai pentru propria persoana, acest lucru fiind valabil pentru aceia care vad in orele de singuratate mai degraba un cadou decat o povara. Ei au astfel posibilitatea nepretuita de a-si dezvolta o viata interioara si de a-si hrani latura creativa. Uneori, a te distra in propria ta companie intrece cu mult intalnirea cu cineva plictisitor sau enervant.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou