4 emotii si rolurile lor

Single

4 emotii si rolurile lor

Cu totii obosim si devenim irascibili din cand in cand si nu reusim sa fim intotdeauna atat de simpatici cum ar trebui sa fim atunci cand comunicam cu ceilalti. Ai aratat vreodata nerabdare sau frustrare in fata partenerului, unui prieten sau membru al familiei fara un motiv anume?

Acest comportament nu este chiar rar. Probabil ca nu te simti suficient de sigura pentru a lasa garda jos in prezenta oricui. Dar, persoanele care ne iubesc neconditionat ne permit sa avem accese temperamentale de furie in fata lor din cand in cand…

Emotiile sunt utile, indispensabile chiar supravietuirii omului. De la Darwin stim ca orice fiinta, om sau animal, se naste cu un echipament emotional pe care il impartaseste cu semenii lui si care ii permite sa actioneze din instinct, sa se adapteze situatiilor delicate. Sa cauti sa le stapanesti cu orice pret sau sa le inlaturi definitiv ti-ar putea pune in pericol viata. Fiecare emotie are un rol.

1. Frica

Este, de la omul cavernelor, un stimulent pentru cine stie sa o depaseasca. Ea ne semnaleaza pericolele, stimuleaza circulatia sangelui in picioare, pregatindu-le astfel de fuga. In acelasi timp, corpul este mai intai paralizat, timp in care decide daca este chibzuit sa se ascunda sau nu.

Frica este o emotie adesea inconstienta – de cele mai multe ori ne dam seama cat de frica ne este dupa ce a trecut evenimentul cu pricina

Frica are o expresie faciala specifica, la fel ca toate emotiile fundamentale – ochii si gura se deschid larg iar sprancenele se inalta.

Frica este, fara indoiala, una dintre emotiile foarte studiata de catre oamenii de stiinta.

Unele temeri pot fi invatate ca urmare a unor traumatisme sau stangacii care tin de procesul educativ. Dar nu este general valabil pentru toate temerile, iar unele temeri pot fi mai usor de dobandit decat altele. Este adevarat, se pare, ca exista temperamente predispuse la a simti frica.

Temperamentele mai vulnerabile in fata fricii sunt corelate cu o hiperactivitate a nucleului amigdalian cerebral si cu diverse manifestari biologice – un ritm cardiac ridicat in stare de repaus si prea putin variabil in functie de circumstante. Copiii hipersensibli in primii trei ani de viata, devin mai adesea adulti anxiosi.

2. Furia

Are o reputatie proasta, o amestecam cu violenta. Cu toate acestea, ea elibereaza o multime de hormoni, printre care si adrenalina, care favorizeaza o actiune puternica in vederea unor schimbari. Ea indica faptul ca limitele acceptabilului sunt atinse si poate fi inlocuita de violenta.

In primul rand furia duce la autodistrugere dar si la distrugerea relatiilor cu cei din jur. Cei care aleg sa isi exteriozeze acest sentiment de furie pot ajunge sa aiba probleme foarte grave in special cu cei din jur. In cazul acestora, care nu isi pot controla furia, acesta va ajunge sa se materializeze in violenta, agresivitate si abuz fizic. Nici situatia inversa nu este foarte indicata.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou