4 efecte ale art-terapiei benefice sufletului tau

Single

4 efecte ale art-terapiei benefice sufletului tau

Art-terapia foloseste tehnici creative precum desenul, pictura, modelajul, teatrul, dansul, muzica sau marionetele, pentru a ajuta fiecare persoana sa se inteleaga pe sine, sa se elibereze de anxietatile acumulate, de tensiuni si sa faciliteze comunicarea si relationarea.

Art-terapia si-a dovedit eficienta in tratarea anxietatii, depresiei, violentei domestice, traumelor, adictiilor, travaliului de doliu si a unor probleme psihosociale corelate unor probleme medicale (persoane seropozitive, handicap locomotor, in recuperarea dupa accidente diverse).

Paternitatea art-terapiei este atribuita pictorului englez Adrian Hill, care a experimentat-o in 1940. Fiind tuberculos si internat in sanatoriu, in timpul convalescentei sale, facea desene si tapiserii care, spre marea mirare a medicilor, i-au ameliorat starea de sanatate.

Ce face art-terapia?

Art-terapia are forta…

  • de a sprijini Egoul
  • de a stimula dezvoltarea
  • de a inlesni maturizarea, in general
  • de a contribui la dezvoltarea organizarii psihice, astfel ca aceasta sa fie capabila sa functioneze in conditii de stres fara a se deteriora.

De ce art-terapie?

In primul rand, pentru ca noi gandim in imagini si nu in cuvinte, avem reprezentari vizuale, inclusiv pentru emotii, stari, nu doar pentru obiecte concrete.

Citind acum cuvantul “mar”, vom avea o reprezentare a marului, chiar daca acest fapt se intampla la nivel constient sau nu. In cazul cuvintelor sau notiunilor abstracte, pentru a le face inteligibile, vom folosi metafore, care, de cele mai multe ori, sunt vizuale.

O alta calitate a imaginilor este ca redau simultan mai multe informatii, in timp ce informatia oferita verbal este oarecum liniara, ne construim treptat o idee despre continutul mesajului.

In cazul persoanelor ce participa la sedinte individuale de art-terapie, exprimarea sentimentelor si senzatiilor de iubire sau ura, de a fi traumatizat sau de a suferi sunt uneori dificil de pus in cuvinte.

Experiente sau stari sunt, pur si simplu, dincolo de cuvinte. Evenimente percepute ca traumatizante si care au survenit la o varsta la care limbajul verbal nu era structurat, in copilarie, nu au cum sa fie redate in cuvinte.

Alteori, suferinta este impinsa atat de adanc, incat a o accesa verbal este aproape imposibil sau ia foarte mult timp.

Efecte ale art-terapiei

1. Prin intermediul procesului creativ in sine precum si datorita (auto)reflectiei si discutiei despre produsul artistic realizat, cei care apeleaza la art-terapie isi dezvolta gradul de constientizare despre sine si despre ceilalti.

2. Redescopera (noi) strategii si solutii de a face fata simptomelor si experientelor traumatice, de prevenire si reducere a stresului.

3. Isi imbunatatesc abilitatile cognitive si creative.

4. Isi recontacteaza energia personala vitala (numita de unele orientari “copilul interior”).

Pentru ca toate acestea sa aiba loc, este necesar ca art-terapeutul sa beneficieze de o pregatire profesionala corespunzatoare, care include, pe langa seminarii teoretico-aplicative si art-terapie personala, individuala si in grup.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou