3 trucuri pentru a depasi teama de a vorbi

Single

3 trucuri pentru a depasi teama de a vorbi

Teama de a vorbi in public poate varia de la o fobie usoara pana la o teama coplesitoare ce conduce la o adevarata panica.

Sfaturile de genul “relaxeaza-te, vorbeste cu convingere, foloseste cat mai mult “body language”, nu citi de pe foi si nu iti scapa din ochi auditoriul” nu ajuta intotdeauna. Pentru unele persoane vorbitul in public este o adevarata incercare si poate deveni o problema.

Potrivit celor mai multe studii, cea mai mare frica a oamenilor este sa vorbeasca in public. Cea de-a doua cea mai mare frica este moartea. Cum va suna asta? Inseamna ca daca esti o persoana obisnuita si te duci la o inmormantare, preferi sa te afli in sicriu decat sa tii un discurs, spunea actorul american Jerry Seinfeld in serialul de comedie “Seinfeld”.

Din fericire, oricine poate infrunta cu succes temerile pe care le are cu privinta la acest aspect.

Foloseste urmatoarele trucuri pentru a veni de hac problemelor cu care te confrunti:

1. Ti se usuca gura?

Ca raspuns la nervozitate, corpul nu mai foloseste functiile nevitale ( precum digestia care produce saliva) si se concentreaza doar pentru a le asigura muschilor energia necesara. Incearca sa-ti musti usor varful limbii chiar inainte de a deschide gura pentru a stimula glandele salivare.

2. Nu poti scoate un cuvant fara sa-l insotesti de “aaa”?

Exerseaza acasa si roaga o prietena sa numere de cate ori zici “a”, ca sa vezi de cate ori repeti aceasta vocala. Cand vei simti ca esti pe punctul de a mai pronunta inca unul, incearca sa faci o scurta pauza. O vei resimti ca fiind lunga, insa audienta nu-si va da seama de asta.

3. Vorbesti prea repede?

Pronunta mai apasat consoanele (in special b, g, j, k, p, t) de la finalul cuvintelor. Prin aceasta prelungire vei incetini fluxul vorbirii.

In cartea sa, “Overcoming fear of public speaking”, Benjamin van Spijck, vorbeste despre cateva metode de a invinge aceasta problema. Printre altele, autorul ne sfatuieste sa folosim puterea gandului bun, facand proiectii pozitive in viitor.

“Inchizi ochii si parcurgi vizual evenimentul: cum sosesti, cum incepi, cum te simti, cat de bine te descurci, cat de atenti te asculta cei din sala, iata si multimea de aplauze. Astfel dai un ton pozitiv psihicului tau impregnandu-i o stare pe care sa o asocieze cu evenimentul real atunci cand el se va produce.”

Tips!

Inscrie-te la un curs de dezvoltare personala. Vei participa la o serie de ateliere de vorbire in public, unde vei putea discuta pe o tema data. te va ajuta cu siguranta feed-back-ul celorlalti participanti. Astfel vei identifica problemele si le vei corecta.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou