Stresul in relatia de cuplu
In doi

Prea mult stres duce la sindromul “burnout”, considerat ca fiind boala secolului XXI. Si invers, prea putin stres duce la deprimare. Din moment ce nu putem trai fara stres, ce este de facut pentru a avea parte de un stres aromonios, care sa asigure fericirea de a trai si de a vietui in doi?
Stresul si efectele sale
Toata lumea interpreteaza stresul doar din perspectiva lui negativa, iar efectele psihice sunt clar negative, starea de stres se poate naste din orice si poate ca, uneori, e placut sa fii stresat din iubire, atunci cand iubesti si esti iubit, atunci cand simti ca traiesti intens si placut viata.
“In perioadele de stres, femeile vorbesc fara a gandi, iar barbatii actioneaza fara a gandi”, este de parere psihologul Allan Pease.
Stresul nu este, prin definitie, un lucru negativ sau daunator. Stresul pozitiv, denumit si “eustres”, este acel nivel de stres necesar pentru a imbunatati si mentine toleranta. Un anumit nivel de stres este util si chiar necesar pentru sanatate. Pentru a imbunatati si a mentine toleranta fata de un factor fizic stresant este necesara o expunere controlata, graduala la acel factor.
Aceasta expunere va crea reactii de rutina in ceea ce priveste respectivul factor. Desi eustresul este predominant valabil pentru factorii fizici, ca de exemplu expunerea la caldura sau exercitiile fizice, se poate aplica si la factorii stresanti cognitiv-emotionali.
Comportamentele cele mai revelatoare pentru stres si care te ajuta sa iti dai seama daca tu sau partenerul tau sunteti stresati sunt urmatoarele: cresterea nerabdarii si a iritarii (54%), oboseala mai mare si iritarea (50%), insomnii, dificultatea de a dormi si trezirea prematura (41%).