Resentimentele in cuplu
In doi

Resentimentul este un amestec de calitate inferioara intre manie si nemultumire. Avem impresia ca celalalt isi bate joc de noi, ca ne desconsidera, ca suntem ignorati si neapreciati.
Resentimentul mocneste, manifestandu-se in gesturile noastre: trantim usa, abia ne miscam cand trebuie sa indeplinim o sarcina care ne-a fost impusa pe nedrept… “Nu e drept”- ne spunem. Toata lumea o duce mai bine ca noi.
Resentimentul, o problema a cuplului
Daca am spune ce credem cu adevarat- daca i-am arata partenerului ce credem cu adevarat-, am risca sa ne pierdem pozitia si avantajele, fie ele si de calitate inferioara. Deci continuam sa ne jucam rolul si ne dispretuim pentru ca il acceptam. Intre timp, fitilul resentimentului continua sa arda in noi. Poate ca intr-o zi vulcanul furiei in sfarsit va erupe.
Multe din momentele reusite ale unui cuplu, ca si cele nereusite nu sunt deloc intamplatoare. Fiecare caracteristica personala se concretizeaza intr-o reactie existenta si este resimtita ca atare de istoria si dinamica cuplului respectiv. Din perspectiva cuplului, nimic nu este independent de cei doi, de istoria modului in care s-au format si, evident, de caracteristicile in sine.
Felul nostru de a ne comporta transmite nonverbal un anumit mesaj pe care nu il putem lansa in cuvinte. S-ar putea ca intreband un om ce vrea sa spuna comportandu-se intr-un anumit mod, uneori neplacut pentru ceilalti, nici el sa nu poata transpune in cuvinte ce vrea sa transmita sau ce isi doreste.
In general, atunci cand oamenii sunt impotriva unor lucruri care se intampla si a caror efect nu poate fi controlat, devin furiosi parca din senin, devin agitati sau tristi, se simt neputinciosi si frustrati, dar nu pot exprima in cuvinte ce simt si din ce cauza.