Reactii la gelozie

In doi

Reactii la gelozie

Va prezentam doua reactii la ultimele articole postate, despre gelozie. Iata ce spun utilizatoarele noastre:

Cristina Tzutzu

Consider ca pentru a nu cadea in patima geloziei, ca sa spun așa, este necesar ca inainte de a incepe o relatie sa inveti sa iubești fara sa posezi. Posesivitatea, in opinia mea, este un factor care iti induce gelozia.

Argentina Malcea

Gelozia duce la instalarea unui mare stres intre cei doi. In aceasta situatie ar trebui ca cei doi sa fie tot timpul impreuna si sa nu se uite niciunul in alta parte , decat numai la partener.

Acest lucru este imposibil!

Sunt doua reactii la ultimele articole pe tema geloziei. Dar sa invatam sa lucram cu aceste continuturi impreuna si sa vedem unde ajungem. Cristina ne vorbeste despre posesivitate ca element orientativ al unei iubiri reusite. M-as referi mai intai la o succesiune de termeni pe care Cristina ii foloseste si care pot sa fie utili in demersul nostru despre gelozie. „Sa inveti” este primul dintre ele, „sa iubesti” este al doilea „sa posezi” este cel de-al treilea. Fiecare dintre cei trei merita o atentie speciala. Dupa parerea Cristinei cel mai important si semnificativ este cel din urma. Sa mergem pe mana ei si sa vedem ce se intampla. A poseda inseamna a avea.

O persoana are un obiect, avem deci doua parti distincte – persoana si obiectul. Intre ele exista o relatie – fiecare se raporteaza la celalalt. Cineva are obiectul si obiectul este avut de catre persoana. Chiar cand ne referim la parti indistincte ale unei persoane, vom observa ceva specific. „Aceasta femeie poseda un par frumos” – este evident ca in subtext se face o referire simpla la diferentierea dintre par si persoana. Adica ceea ce conteaza la ea, este parul, restul nu constituie un subiect ceva demn de interes. Spun aceste lucruri in absenta unui context ceea ce, probabil, modifica destul de mult lucrurile.

Daca obiectul este o femeie pentru un barbat sau reciproc. Am putea spune ca barbatul poseda femeia sau femeia poseda barbatul. Se pare ca unul din sensurile lui „a poseda” este cel sexual.

Dar verbul central care merita atentie vi-as propune sa fie „a invata”. A invata presupune sa aduci ceva nou in propria viata. Indfierent daca inveti sa fii cu cineva sau inveti logaritmi situatia este data de schimbare, se adauga ceva la ceea ce stiai pana atunci. Acest nou stiut va ajunge sa fie uitat sau sa fie integrat ca o cunoastere implicita. Cum invatam atunci? Aceasta pare sa fie intrebarea care ar continua mesajul Cristinei.

Sa inveti inaintea unei relatii de cuplu pare sa ne sugereze Cristina. Sa ne gandim ca daca o relatie are loc, statistic, in perioada adolescentei, atunci aceasta perioada ar fi inainte. Sa nu uitam insa ca aceasta perioada este cea a copilariei, este o perioada pe care fiecare om o petrece intr-un mediu in care are capacitatea de a fi in relatie si de a vedea relatii. Perioada de invatat aceste lucruri ar fi copilaria. Dar aceasta este o perioada de invatare implicita, in care ne formam primele impresii despre cum ar putea sa fie o relatie.

Daca, insa nu suntem multumiti de modul in care copilaria a formulat o baza suficient de sanatoasa pentru a fi intr-o relatie, atunci se va simti, intr-un fel sau altul, o nemultumire. Aceasta nemultumire va deveni un factor de decizie si de actiune ulterioara. Si este si motivul „onest” pentru care se incepe o psihoterapie, un motiv pe care cred ca il regasesc in orice cerere de acest tip.

Psihoterapeut Claudiu Ganciu



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou