Procedura divortului in 2013

In doi

Procedura divortului in 2013

Desfacerea casatoriei opereaza pe calea divortului reglementat in Noul Cod
Civil , in art. 373 – 403. Potrivit art. 373 din Noul Cod Civil, divortul
poate avea loc:

Potrivit art. 373 din Noul Cod Civil, divortul poate avea loc:

  • prin acordul sotilor, la cererea ambilor soti, ori la cererea unuia dintre soti care este acceptata de celalalt;
  • atunci cand, din cauza unor motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav vatamate și continuarea casatoriei nu mai este posibila;
  • instanta stabilește culpa unuia dintre soti in destramarea casatoriei sau culpa comuna a sotilor, chiar daca numai unul dintre ei a facut cerere de divort;
  • la cererea unuia dintre soti, dupa o separare in fapt care a durat celputin 2 ani; divortul se poate pronunta chiar din culpa exclusiva a sotului reclamant, cu exceptia situatiei in care paratul se declara de acord cu divortul, cand acesta se va pronunta fara a se mentiona culpa sotilor;
  • la cererea sotului, a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei, caz in care desfacerea casatoriei se pronunta fara a se face mentiune despre culpa sotilor.

Desfacerea casatoriei prin acordul sotilor poate fi pronuntata atat pe cale judiciara, cat și pe cale administrativa sau notariala, insa diferenta este ca divortul pronuntat pe cale judiciara se pronunta indiferent de data incheierii casatoriei și indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din casatorie. In schimb divortul se pronunata pe cale administrativa sau notariala numai daca din casatorie nu au rezultat copii minori. Pronuntarea divortului pe cale administrativa se produce dupa expirarea unui termen de 30 de zile , de la depunerea cererii de divort.

In ceea ce privește data desfacerii casatoriei, casatoria este desfacuta din ziua cand hotararea prin care s-a pronuntat divortul a ramas definitiva sau de la data eliberarii certificatului de divort, in cazul divortului pronuntat pe cale administrativa.

La desfacerea casatoriei, sotii pot conveni sa pastreze numele purtat in timpul casatoriei, sau fiecare dintre foști soti revine la numele avut inainte de incheierea casatoriei.

De asemenea, Noul Codul civil precizeaza ca obligatia de intretinere intre soti inceteaza prin desfacerea casatoriei. Sotul divortat are dreptul la intretinere, daca se afla in nevoie din pricina unei incapacitati de munca survenita inainte de casatorie ori in timpul casatoriei. Aceeasi  obligatie intervine si atunci cand incapacitatea se iveste in decurs de 1 an de la desfacerea casatoriei, insa numai daca incapacitatea este cauzata de o imprejurare in legatura cu casatoria.

O noutate adusa de Noul Cod Civil este reglementata in art.390, care prevede ca “in cazul in care divortul se pronunta din culpa exclusiva a sotului parat, sotul reclamant poate beneficia de o prestatie care sa compenseze, atat cat este posibil, un dezechilibru semnificativ pe care divortul l-ar determina in conditiile de viata ale celui care o solicita”, aceasta constituind o prestatie compensatorie.  Aceasta prestatie se poate acorda numai in cazul in care casatoria a durat cel putin 20 de ani și ea nu poate fi cumulata cu pensia de intretinere.

Prestatia compensatorie nu se poate solicita, decat odata cu desfacerea casatoriei și poate fi stabilita:

  • in bani – sub forma unei sume globale sau a unei rente viagere;
  • in natura – sub forma uzufructului asupra bunurilor mobile sau immobile care apartin debitorului.

Prestatia inceteaza prin decesul unuia dintre soti, prin recasatoria sotului creditor, dar și in situatia cand acesta obtine resurse de natura sa ii asigure aceleași conditii de viata, ca cele din timpul casatoriei.

Distinct de dreptul la prestatia compensatorie, Noul Cod Civil aduce in discutie și un drept al sotului nevinovat de producerea divortiului de a fi despagubit. Astfel, sotul nevinovat care sufera un prejudiciu prin desfacerea casatoriei, este indreptatit sa ceara sotului vinovat sa-l despagubeasca.

In ceea ce privește divortul cu copii, instanta de tutela hotaraște (odata cu pronuntarea hotararii de divort), asupra raportului dintre parintii divortati și copiii lor minori, luandu-se in considerare interesele superioare ale minorilor, tinand seama și de invoiala partilor, pe care instanta le asculta. In acest sector Noul Cod Civil prevede ca ascultarea minorului care a implinit varsta de 10 ani este esentiala si obligatorie in stabilirea intereselor acestuia.

Dreptul de a fi ascultat presupune posibilitatea copilului de a cere si a primi orice informatie, de a-și exprima opinia cu privire la divortul parintilor, și de a fi informat asupra consecintelor pe care le poate avea acesta asupra sa.

In ceea ce priveste incredintarea minorilor prin divort, Noul Cod Civil introduce in art.397 exercitarea autoritatii parintesti de catre ambii parinti, și numai pe cale de exceptie, respectiv daca exista motive intemeiate și este in interesul superior al copilului, autoritatea parinteasca se exercita de catre un singur parinte.

Cab. Av. Coltuc



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou