Planuri si vise comune
In doi

Iubim, ne simtim atrasi de celalalt, il vrem mereu langa noi. Iubirea dintre partenerii de cuplu, ca si atractia si comunicarea sunt intretinute si de planurile comune.
Ce presupune evolutia intr-o relatie de cuplu?
Evolutia intr-o relatie de cuplu presupune existenta unor planuri comune. Cand dorintele celor doi se unesc intr-o viziune comuna, viitorul devine stimulant si viata in doi capata acelasi ritm. Atitudinile, comportamentele si ideile bazate pe valori comune asigura longevitatea si evolutia unui cuplu.
In lipsa acestui acord, relatia se destrama, se sfarama incetul cu incetul. Valorile fiecarui om rezulta din educatia pe care a primit-o, din structura personalitatii sale, din mediul cultural si social in care traieste. Acestea ne ghideaza viata de cuplu, dar si viata sociala.
Sa avem copii, sa construim o casa, sa plecam in vacanta vara urmatoare, sa cumparam o masina sau numai un fotoliu. Planuri de cuplu mai importante sau mai putin importante, care pot pune probleme de tot felul. Pentru a ne gandi la ele, trebuie, in primul rand, sa pornim de la speranta ca relatia va dura. Daca e sa luam in calcul statisticile, sunt atat de multe esecurile vietii in doi, incat sa fim mai degraba pesimisti decat optimisti.
Indragostitii au tendinta de a trai urmarind ceea ce Freud numeste “principiul placerii”, in detrimentul “principiului realitatii”. A vorbi despre planuri de cuplu inseamna a lua in calcul date concrete. Cand vorbesc de “planuri comune”, partenerii se tem adesea ca acestea ii vor obliga sa renunte la propriile ambitii.