Obstacole si miracole

In doi

Obstacole si miracole

In dragoste, nu exista certitudini. Vorbim de sentimente, care scapa controlului rational si predictiilor probabiliste. Evident, poti face predictii, rugaciuni, invocatii si sa iti tii pumnii stransi.

Sau, mai bine, ai putea sa constientizezi ca, la fel ca pe oricare traseu al vietii, iti ies in cale obstacole. Ce faci in fata lor, este alegerea ta. Gandirea magica te poate ajuta sa te simti relativ bine, insa nici un porte-bonheur, nici un simbol sau ritual superstitios nu pot egala forta gandirii pozitive si coerente.

Sunt cel putin cinci obstacole (puse de noi) in calea functionarii unui cuplu: autosuficienta, asteptarile nerealiste, lipsa comunicarii, perpetuarea prejudecatilor de gen si atitudinile discriminatoare. Descantecele s-ar putea sa nu le dizolve, insa constientizarea lor este primul pas pe care il putem face chiar noi.

Egoismul ne defineste ca fiinte, insa nu ar trebui niciodata sa devina predominant. Nu si daca iti doresti sa imparti viata cu persoana aleasa. In cuplu, "unu plus unu" devine "doi" daca cele doua persoane renunta la individualism. Statisticile ultimelor decenii arata o tendinta catre burlacie, in cazul ambelor sexe. Indivizii moderni imping varsta potrivita casniciei undeva dupa avansarea in cariera, avansare care poate sa ne prinda si in al patrulea sau al cincilea deceniu de viata. Unii cauta fericirea in independenta, precum eroinele serialului "Sex and the City", altii se arunca in vartejul sentimental al unei relatii mai mult sau mai putin stabile. Pentru cei din urma, este esential sa isi dea seama ca, pe calea spre "noi", trebuie renuntat la orgolii inutile, posesivitate nejustificata si "eu inainte de toate", iar drumul impreuna se netezeste semnificativ.

Vorbeam de asteptari nerealiste? Uitati tot ce ati vazut pe la televizor, cosmeticele nu se aplica 24/24, ci doar in fata camerelor de luat vederi. Lumina diminetii poate sa iti dezveleasca adevaruri crude, si despre tine si despre el. Si nu vorbim doar de infatisare. Ne asteptam ca Celalalt sa ne fie livrat intr-un pachet impecabil, cu instructiuni clare de folosire si, daca se poate, cu garantii ca va rezista o vesnicie. Asa cum nu exista feti-frumosi si zane fermecate, nu exista nici parteneri de cuplu perfecti. Dragostea nu e nici ea usoara ca-n povesti, relatiile nu vin de la sine, ci se construiesc cu vointa si rabdare. Obstacol depasit, daca se stabileste un nivel rezonabil de asteptari.

Lipsa de comunicare este o greseala frecventa intr-un cuplu si una dintre cele mai usor trecute cu vederea. Cu totii ne inchipuim ca stim sa comunicam, dar putini reusim cu adevarat sa ii aplicam principiile de functionare eficienta. Atatea femei care isi inchipuie ca partenerul le poate citi gandurile, ii rapesc acestuia sansa de a purta o conversatie fireasca – dar, vai! atat de prozaica, in care nevoile sa fie transmise celuilalt clar si onest. Daca nu ai avut noroc de un partener cu o minima abilitate telepatica, nu uita ca in comunicare se cere exprimare cat mai deschisa.

Pe cealalta parte se afla barbatii care nu inteleg adesea ce li se comunica, dar dau impresia ca au priceput. Din confuzii se nasc altele, fiecare partener isi inchipuie ce doreste si se ajunge undeva, departe de scopul initial al mesajului. Primul pas in comunicare: invata sa asculti, inainte sa vorbesti cu urechile astupate.

Prejudecatile de gen sunt obstacole puternice, chiar daca mai putin vizibile sau explicite. Multi dintre noi suntem invatati sa credem in mituri precum inferioritatea femeii, superficialitatea barbatului, nevoia de romantism a femeii, instinctul sexual exacerbat al barbatului. Adesea barbatul incearca sa domine, iar unele femei accepta sa fie conduse. Astfel se perpetueaza un cerc vicios in care auto-profetiile se confirma. La barbati se confirma realizarile profesionale si financiare, iar la femei, frustrarile si dezechilibrele emotionale.

Familia, educatia, anturajul si chiar istoria vor incerca sa intretina aceste tipare de gandire. Pe orice teritoriu cultural obstacolele pot fi mai mari pentru reprezentanta asa-zisului sex slab prin incercarile repetate de subordonare a femeii. Gandirea stereotipa este un obstacol greu de trecut fara exersarea constanta a spiritului critic si a propriei capacitati de analiza a realitatii.

Discriminari de tot felul sunt rezultatele acestei viziuni despre rolul de gen. De exemplu, este firesc ca barbatii sa incerce sa isi caute mai multe partenere, pe cand femeile trebuie sa fie cuminti, cu dorinte sexuale mai reduse – daca nu, devin automat femei usoare si tot ele sunt responsabile pentru violurile la care cad prada.

In ultimul timp pare sa creasca gradul constiintei de gen la populatia de ambele sexe. Femeile vor la fel de multa putere ca si barbatii, ceea ce probabil ca va perpetua conflictele pe viitor, pentru ca fiecare isi urmareste propriul interes in detrimentul celuilalt. Discriminarea este prejudecata in actiune, asa ca, fiind atenti la ce gandim, putem constientiza si comportamentele inrudite.

Dragostea este un miracol in sine care nu se supune legilor paranormalului. Piedicile din calea ei sunt create de simple greseli de gandire. Relatia de cuplu poate fi mai mult decat un loc comun al miturilor si prejudecatilor populare, daca dam o sansa obiectivitatii si tolerantei.  Pana la urma, putem fi cine suntem cu adevarat si sa fim iubiti pentru noi insine. Dar pentru asta, nu trebuie lasat nici un obstacol sa stea in cale.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou