Metoda contraceptiva simpto-termala – 6 lucruri pe care trebuie sa le stii

In doi

Metoda contraceptiva simpto-termala – 6 lucruri pe care trebuie sa le stii

Metodele de contraceptie naturale (sau planificarea naturala) se bazeaza pe recunoasterea zilelor fertile ale femeii, zile in care se poate produce o sarcina si evitarea contactelor sexuale in acea perioada sau recurgerea la celelalte mijloace contraceptive (prezervativ, diafragma).

Acestea nu sunt de regula asociate cu metodele de contraceptie moderna, fiind supuse multor variabile si necunoscute si deci cel mai putin sigure in prevenirea sarcinilor.

Metodele naturale bazate pe recunoasterea perioadei fertile sunt:

  • Metoda temperaturii bazale
  • Metoda mucusului cervical
  • Metoda calendarului
  • Metoda simpto-termala

Metoda simpto-termala reprezinta combinatia mai multor metode : metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical la cere se poate adauga metoda palparii colului si observarea durerii ovulatorii.

1. Actiune

Se evita intalnirea dintre spermatozoizi si ovul prin renuntarea la contacte sexuale in perioada in care ovulul ar putea fi fecundat.

2. Folosire

Alaturi de metoda temperaturii bazale si cea a mucusului cervical se poate folosi si metoda palparii colului. Aceasta metoda se bazeaza pe controlul tonusului colului uterin: cu 4 – 5 zile inainte de ovulatie colul se inmoaie iar dupa ovulatie redevine ferm. Un alt indiciu ce poate fi folosit sunt durerile ovulatorii ce apar in momentul ovulatiei si sunt precum cele ale unei apendicite.

3.Eficienta

Relativa.

4.Avantaje

Metoda naturala de contraceptie bazata pe masurarea temperaturii corpului este lipsita de nocivitate, nu are nici un fel de efecte secundare, poate fi folosita ocazional, nu reprezinta nici o interventie pe corp, are pretul scazut, invatarea ei poate ajuta cuplul sa o foloseasca atat la contraceptie cat si la conceptie, nu exista probleme de revenire a fertilitatii.

5.Dezavantaje

Metoda nu poate fi folosita imediat ci necesita o perioada de timp pentru a fi invatata si pentru a se strange suficiente date.

In cazul folosirii abstinentei periodice, intervalele de timp in care trebuie evitat contactul sexual, sunt lungi (10 – 15 zile in fiecare ciclu menstrual), necesita instruire considerabila pentru utilizare corecta, eficienta poate scade foarte mult in cazul in care nu exista cooperare si hotarare din partea ambilor parteneri.

6. De unde se procura

Termometre si foi de diagrama se gasesc in farmacii sau cabinetele de planificare familiala.

7. Factori de risc

Exista si cativa factori de risc (boli si modificari ale stilului de viata) care pot sta in calea eficacitatii si preciziei metodei: lipsa somnului (oboseala), boli febrile, medicamente analgezice, anticonceptionale, erori de folosire a termometrului bazal….

Metodele naturale de contraceptie pretind disciplina. O faza intensa de invatare si de practicare atenta a acestor metode sunt conditiile unei preveniri sigure a conceptiei. Metodele naturale de contraceptie pot fi recomandate numai femeilor care isi cunosc bine corpul.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou