Gelozia, boala grea

In doi

Gelozia, boala grea

Posesivitatea si gelozia pot face oamenii sa se simta sufocati. Prin aceasta atitudine nu faci altceva decat sa indepartezi persoana iubita de tine si sa o faci sa se simta prinsa intr-o menghina. In plus, prea multa gelozie te afecteaza si pe tine.

Sa o luam cu inceputul…

Othello si Desdemona

Othello a devenit simbolul geloziei. Iago i-a speculat nesiguranta si l-a convins prin intermediul ei ca devotata si iubitoarea lui sotie, Desdemona, ii e necredincioasa. Originile nesigurantei lui Othello se gaseau in despartirea traumatizanta de familia sa nobila, la varsta de sapte ani, cand fusese rapit si facut sclav. In ciuda uriasului sau success ca general in slujba ducelui Venetiei, se simtea vulnerabil si nesigur ca om de culoare printer albi. Pentru Iago a fost o prada usoara.

O stare afectiva negativa

Un sentiment chinuitor si obsedant pe care il provoaca in sufletul cuiva banuiala sau certitudinea ca fiinta iubita ii este necredincioasa… Insa, ce e gelozia cu adevarat nu o stiu nici expertii, pentru ca se situeaza undeva intre emotie, stare de spirit si sentiment. Deseori, apare in mod brusc, sub forma unui atac, insotit de transpiratie, inrosirea fetei si batai accelerate ale inimii.

Atunci cand vorbim despre gelozie probabil ca am putea vorbi despre cel putin trei lucruri diferite: in primul rand de gelozie ca despre un anume tip de comportament, un fel de competitivitate cu un rival, real sau imaginar.Am mai putea vorbi de gelozie ca tip de gandire, un fel de dorinta de exclusivitate in ceea ce priveste relatiile. Sau am mai putea vorbi, fireste, de gelozie ca emotie, de fapt de o combinatie de emotii, de reactii emotionale, combinatie care include frica, furie si anxietate.

Studiile arata ca barbatii si femeile tind sa sufere de gelozie pentru motive diferite, de exemplu, atractivitatea fizica la un potential rival incita la gelozie mai degraba la femei decat la barbati.

Formele de gelozie (si chiar gradul de intensitate) sunt conditionate cultural. Normele culturale decid adeseori cand, daca si in ce fel trebuie sa suferim de gelozie.

 feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou