Empatia in cuplu

In doi

Empatia in cuplu

Empatia reprezinta capacitatea de a te pune in pielea celuilalt, un fel de rezonanta emotionala.
Empatia inseamna, in esenta, a fi capabil sa schimbi locul cu ceilalti, din punct de vedere emotional, sa adopti punctul lor de vedere, sa-ti pese de ei si sa-i consideri cel putin egali cu tine.

Pe plan personal beneficiile dezvoltarii empatiei sunt numeroase: relatiile devin mai puternice, comunicarea devine mai eficienta, iar increderea se imbunatateste.

Intr-o maniera mai clara si mai simpla de a spune lucrurilor pe nume, Mihail Ralea defineste empatia ca fiind capacitatea oamenilor de a intelege trairile altora.

Vasile Pavelcu completeaza definitia, adaugand ca o consecinta capacitatea de a anticipa comportamentul altora in situatii date.

Spre deosebire de femei, barbatii de mici copii au fost si sunt educati intr-un fel aparte. Ei au fost invatati sa-si ascunda lacrimile, starile de tristete si sa preia un comportament dur deoarece sunt "barbati". In schimb, femeile au fost educate sa fie ascultatoare bune, dand dovada de intelegere si compatimire.

Se considera ca femeile sunt mai empatice decat barbatii, deoarece intr-o comunicare ea da dovada de suport psihologic, intelegere, incurajare, in schimb, barbatilor le plac discutiile in contradictoriu, fara a se mai gandi la ceea ce simte partenerul sau de discutie. De aceea poate ca femeile isi gasesc mai repede identitatea feminina decat barbatii pe cea masculina.

Persoanele care traiesc mult timp impreuna, zi de zi, ajung sa empatizeze cu persoana care le este cel mai aproape. Asemanarea fizica se face inconstient, prin simplul fapt ca tindem sa copiem expresiile faciale, mimica si chiar si gesturile celuilalt. Afectivitatea pentru celalalt si diverse aspecte particulare – cum ar fi un anumit mod de a zambi sau de a privi – te determina involuntar sa le preiei ca facand parte si din personalitatea ta.

In monografia sa despre empatie, S. Marcus vorbeste despre tratarile unilaterale considerand fenomenul empatic ca o interactiune intre cognitiv, afectiv si organic. Abilitatea empatica („de a identifica si prezice dispozitiile si actele psihice aie unei alte persoane” – J.P. Guilford) este un factor diferential.

In cuplu empatia reprezinta o adevarata solutie in rezolvarea problemelor. Daca el a gresit, incearca sa te pui in locul lui. Tu cum ai fi procedat daca ai fi fost pusa in situatia in care a fost el? Lucrurile pot functiona si in cazul opus. Daca tu esti pusa in postura de "vinovata", roaga-l sa iti spuna sincer cum ar fi procedat el daca ar fi avut parte de experienta ta. De multe ori lucrurile se pot calma de la sine prin simplul fapt ca fiecare constientizeaza dificultatea problemei.

Relatia de cuplu nu este nici competitie, nici manipulare, nici santaj, ci confort comun, altfel spus, satisfacerea nevoilor amandurora. Disponibilitatea spre dialog este semnul empatiei si intelepciunii celor doi parteneri.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou