Discutii in cuplu. 9 temeri legate de confruntari

In doi

Discutii in cuplu. 9 temeri legate de confruntari

A comunica nu inseamna intotdeauna a fi de acord, ci a avea capacitatea de a spune ce crezi si, mai ales, de a-l asculta si pe celalalt. De multe ori insa, ne dam seama ca nu reusim sa spunem exact ceea ce dorim sau nu intelegem, pe moment, care e problema care ne framanta.

Tensiunile dintre parteneri se acumuleaza, nemultumirile si frustrarile cresc, asa ca este normal sa existe izbucniri care degenereaza in cearta. Toate resentimentele acumulate vor iesi la iveala si spui deseori cuvinte pe care le regreti apoi. Ridici tonul, ti se raspunde in acelasi mod sau, si mai enervant, nu ti se raspunde deloc…

Unii oameni prefera o confruntare mascata exprimata prin sarcasm sau printr-un comportament pasiv-agresiv, in timp ce altii prefera sa evite orice cearta pentru a mentine o atmosfera pe cat posibil idilica.

In realitate, un cuplu echilibrat cu adevarat nu este acela care nu se cearta niciodata, ci acela care stie sa o faca intr-un mod civilizat.

Aceasta presupune utilizarea discutiilor si certurilor ca pe un proces de cunoastere, de crestere a relatiei si de intelegere reciproca. Intr-o discutie tensionata e foarte important sa reusim sa nu folosim punctele slabe ale celuilalt drept arme.

Intr-o relatie de dragoste, cunoasterea punctelor slabe si vulnerabilitatea celuilalt poate fi contraproductiva.

Persoana care renunta (de obicei femeia) incearca sa rezolve conflictele printr-o “sinucidere psihologica”. Motivele pentru care cineva renunta includ: teama de confruntare, care adesea se datoreaza unor sentimente de dependenta si neputinta; teama de a-si infrunta partenerul; teama de abandon; subestimarea propriei persoane(nevoia de a fi placuta); teama de a spune sau de a face lucruri teribile la manie. Cea care renunta isi sufoca adesea sentimentele apeland la ratiune si isi rationalizeaza adesea sentimentele spunandu-si: “Nu e important” sau “Linistea e mai buna decat cearta”.

“Cea mai mare greseala pe care o puteti face este sa stiti intuitiv ca ar trebui sa va confruntati si totusi sa nu vreti sa o faceti”, sustine psihologul Lee Raffel, autorul cartii “Urasc conflictele”.

Iata cateva dintre cele mai obisnuite temeri legate de confruntari, in opinia sa:

  1. Rezultatul pare prea nesigur.
  2. Va e teama ca veti gestiona discutia in mod nepotrivit.
  3. Va e teama ca celalalt nu se va purta rezonabil.
  4. Sunteti prea rusinate sau prea zapacite ca sa initiati o discutie.
  5. Va e teama ca veti fi coplesite sau respinse.
  6. Nu sunteti pregatite.
  7. Va e teama ca o confruntare va poate periclita relatia.
  8. Nu vreti sa fiti intelese gresit.
  9. Va ingrozeste gandul ca o confruntare ar putea sa duca si la mai multe certuri.

Oricare ar fi mijloacele de aparare folosite – negare, evitare, compromis, atenuare – conflictul va persista pana cand va fi abordat direct si rezolvat. Problemele nu dispar niciodata daca le ignoram sau daca doar ne dorim ca ele sa dispara. Mai mult, ceea ce nu se amelioreaza se agraveaza, pentru ca acceptarea tacita incurajeaza comportamentul incorect al partenerului.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou