Cu gelozia la psiholog

In doi

Cu gelozia la psiholog

Sentimentul este un proces afectiv care reflecta atitudinea emotionala a omului fata de realitate.
In functie de valenta pe care o au sentimentele, pot fi impartite in sentimente pozitive (sentimentul dragostei, al prieteniei, etc.) si sentimente negative (sentimentul de inferioritate, de culpabilitate, de ura, sentimentul de gelozie).

Gelozia ca sentiment negativ, neplacut si chinuitor, provocat de banuiala ori de certitudinea infidelitatii persoanei careia ii acordam dragostea, fara sa fim convinsi de reciprocitate, pune stapanire si invadeaza campul cunostiintei ducand la aparitia unei idei irationale si provocatoare de suferinte sufletesti.

In functie de continutul lor deosebim sentimente intelectuale, estetice, morale, economice si religioase.
Daca mintea noastra ar dispune numai de procese psihice de cunoastere, viata ar fi extreme de plictisitoare, am fi asemenea unor androizi ce se raporteaza cu raceala la realitatea inconjuratoare.

Din fericire, prin emotiile si sentimentele noastre traim intr-un univers emotional, care da sens existentei, o viata in limitele normale fiind practic de neconceput fara afectivitate. 

Este gelozia o dovada de dragoste?

In zilele noastre, gelozia e considerata o traire absolut nomala, chiar o dovada de dragoste. Nu de putine ori am auzit replica “daca n-ar fi gelos, nu m-ar iubi”.

 
Gelozia e o stare afectiva negativa, care nu implica relatii de proportionalitate cu dragoste. Adica nu e adevarat enuntul ca esti cu atat mai inclinat catre gelozie cu cat iubesti mai mult o persoana. Insa, din pacate, este adevarata relatia dintre gradul de nesiguranta, gravitate complexelor de inferioritate si frecventa crizelor de gelozie. Cu cat partenerul tau este mai nesigur pe calitatile sale, cu atat mai mult vei avea parte de episoade de gelozie.

Persoanele predispuse la gelozie sunt acelea care pe parcursul vietii, dar mai ales in copilarie, au avut parte de nedreptati, au fost inselati sau abandonati. Ei se asteapta in continuare sa fie inselati sau parasiti, traind de aceea constant o stare de suspiciune.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou