7 moduri in care te poti intelege cu un afectiv

In doi

7 moduri in care te poti intelege cu un afectiv

Afectivitatea este proprietatea individului de a simti emotii si sentimente; ansamblul proceselor, starilor si relatiilor emotionale sau afective.

Afectivii iau decizii in concordanta cu valorile lor personale, nu conform unor criterii obiective. Ei tin cont in primul rand de modul in care ii vor afecta pe altii actiunilor lor. Percep comunicarea ca pe o oportunitate de a interactiona si de a forma legaturi cu altii, nu doar ca pe un simplu schimb de informatii. In discutii, cand predau sau cand prezinta informatii, afectivii folosesc adesea anecdote sau istorioare de interes uman, pentru a da o nota mai calda si personala materialului. Este deosebit de dureros pentru ei cand ceilalti ii privesc cu antipatie sau chiar cu simpla indiferenta.

Pentru afectivi, iubirea tine de inima. Intimitatea este o oportunitate de exprimare a dragostei si a grijii. Iubirea este ceva ce se simte, nu ceva de analizat, disecat, cercetat sau imbunatatit. Ei sunt buni ascultatori, intelegatori, empatici si sensibili la ceea ce li se intampla celorlalti. Oamenii sunt adesea atrasi de afectivi atunci cand au nevoie de sustinere. Afectivii au tendinta de a idealiza oamenii pe care ii admira. Le poate fi foarte greu sa vada si sa accepte un adevar dificil despre cineva la care tin si pot trece cu vederea defectele persoanei. De asemenea, se pot agata prea mult timp de relatii nepotrivite sau isi pot asuma responsabilitatea pentru esecul unei relatii. Unii dintre ei se implica exagerat in viata altora, pana intr-acolo incat risca sa-si piarda identitatea de sine. Din cauza nevoii lor profunde de acceptare, nu este neobisnuit sa incerce sa se schimbe pe ei insisi pentru a-i face mai mult pe plac persoanei cu care sunt. In mod ironic, pot fi mai buni prieteni cu altii decat cu ei insisi.

Daca nu esti chiar tu insati o persoana afectiva, cu siguranta ai un afectiv in cercul tau de prieteni.

Iata cum te poti intelege cu un afectiv fara a lasa diferentele sa va desparta, asa cum precizeaza psihologul Renee Baron.

1. Fii generos in exprimarea personala a afectiunii; aceasta este la fel de importanta pentru starea de bine a afectivului ca hrana sau apa. Nu te zgarci cu imbratisarile si ofera-i mici dovezi de afectiune. Pentru un afectiv, ceea ce este evident nu vorbeste de la sine, el trebuie sa auda si sa simta.

2. Cand iti spune cum se simte, asculta-l doar. Lasa-l sa vorbeasca fara sa-l intrerupi. Nu incerca sa rezolvi problema daca nu ti s-a cerut in mod expres acest lucru.

3. Oricat de bine intentionat ai fi, criticile nesolicitate nu vor fi receptate ca daruri. Poti avea dreptate in toate privintele in care este loc de mai bine. Dar pentru a avea o relatie mai calda si mai prietenoasa, cel mai bine este sa-ti tii pentru tine ideile privitoare la modul cum si-ar putea schimba comportamentul, aspectul sau conceptia despre lume.

4. Nu incerca sa-l calmezi prematur daca este suparat. De obicei, afectivii pot sa vada lucrurile mai obiectiv dupa ce isi traiesc emotiile.

5. Cand ii dai feedback, fii bland si plin de tact. Mentioneaza punctele in care sunteti de acord inainte sa aduci vorba despre zonele de divergenta. Si calculeaza cu atentie sincronizarea.

6. Cand sunt criticati, afectivii se pot retrage, pot deveni nesiguri si isi pierd increderea in ei. In mintea lor, laudele sau feedbackurile pozitive, oricat de multe ar fi, nu pot anula un singur feedback negativ. Cand ii ranesti sentimentele, cere-ti scuze.

7. Pretuieste-l mai mult pentru ceea ce este decat pentru ceea ce face.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou