5 lucruri care se petrec cu tine atunci cand iubesti

In doi

5 lucruri care se petrec cu tine atunci cand iubesti

Faptul de a ne indragosti este unul dintre cele mai irationale comportamente umane sau dispozitii cerebrale imaginabile atat pentru barbati, cat si pentru femei. Creierul devine “ilogic”, prins fiind in meandrele noului sentiment, practic orb la toate defectele omului iubit. Este o stare involuntara. Faptul de a fi indragostit la modul pasional sau asa-numita “dragoste nebuna” reprezinta acum o dispozitie mentala bine documentata. Sunt utilizate aceleasi circuite cerebrale ca in cazul starilor obsesionale, al maniilor, intoxicatiilor, starilor de sete si foame. Nu este o emotie in sine, ci intensifica sau diminueaza intensitatea altor emotii. Circuitele aferente indragostirii constituie in primul rand un sistem motivational.

Exista trei componente ale iubirii: apetitul sexual, dragostea si atasamentul, spune Hellen Fisher. Apetitul sexual te face sa cauti mai multi parteneri, dragostea te concentreaza asupra unei singure persoane, iar atasamentul iti permite sa iti tolerezi partenerul. Aceste trei componente sunt deseori conectate, insa ele pot opera si separat. Poti incepe cu una singura si treptat poti trece si la celelalte. Spre exemplu, cand ai o aventura de o noapte, oxitocina si vasopresina eliberate in timpul orgasmului, te fac sa te simti profund atasat de cineva. Poti sa te simti indragostit dupa o singura noapte din cauza celor doi hormoni.

Dragostea nu pune stapanire doar pe mintea noastra, ci si pe corpul nostru. Atunci cand suntem indragostiti ritmul cardiac o ia razna, simtim ca avem un “gol in stomac”, iar starea de spirit se schimba de la o secunda la alta.

Un studiu vine sa demostreze ca toate aceste simptome sunt determinate de creier. Studiul realizat de oamenii de stiinta din America a utilizat imagistic RMN pentru a monitoriza creierii a 10 femei si a 7 barbati care s-au declarat “profund indragostiti. Toti participantii erau implicati in relatii a caror durata varia de la o luna la aproape doi ani.

1. Atunci cand participantilor le-au fost aratate poze cu persoana iubita, s-a observat ca la nivelul creierului s-au inregistrat raspunsuri emotionale intr-o zona implicata in motivare si recompensare. Specialistii au explicat ca iubirea intensa si pasionala foloseste acelasi sistem de la nivelul creierului care se activeaza in cazul dependentei de droguri.

2. De-a lungul timpului, expertii au declarat ca iubirea pasionala este una dintre cele mai intense emotii pe care le poate incerca un om. Creierul uman este programat sa aleaga un partener, motiv pentru care unii dintre noi suntem gata sa facem gesturi nebunesti pentru a primi atentia si afectiunea persoanei alese.

3. De asemenea, sistemul de recompensa din creier, care este activat atunci cand iubim, este o parte esentiala pentru supravietuire si ne ajuta sa ne dam seama cand ceva ne face sa ne simtim bine.

4. Dragostea pe termen lung produce activitate la nivelul partilor din creier asociate cu atasamentul si recompensa.

5. Pentru majoritatea oamenilor, relatiile lungi produc o scadere treptata a iubirii pasionale, dar o crestere a capacitatii lor de a ramane alaturi de persoana iubita. Cu alte cuvinte, atat timp cat dragostea exista, oamenii se obisnuiesc cu relatia, iar frica de a fi parasiti dispare. In acest context, majoritatea oamenilor nu se mai concentreaza asupra metodelor de a mentine interesul partenerului.feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou