Terapie prin prietenie (I)

Drumul spre centru

Terapie prin prietenie (I)

Chiar daca nu esti un optimist incurabil si nu vezi in fiecare lucru marunt un miracol, totusi poti include prietenia pe lista cu lucruri rare din viata noastra. Daca ai gasit-o, pastreaza-o cu grija si cu respect: are puteri nebanuite.

 “Am invatat ca si atunci cand crezi ca nu mai ai nimic de dat
Cand te striga un prieten vei gasi puterea de a-l ajuta.”
O.Paler

Dupa o saptamana incarcata, cu deadline-uri ametitoare si tensiuni nedescarcate, primul impuls este sa-ti suni prietenii si sa va intalniti la un pahar de vorba. Dorinta nemarturisita este sa ne stim prietenii aproape, sa ne descarcam de griji si sa ne incarcam bateriile. Adesea, simpla prezenta a prietenilor contribuie la starea de bine.

In unele cazuri, observatia lui N.Iorga este fondata: “Moralitatea multor prieteni: ajuta-ma si-ti voi fi prieten ca sa ma ajuti si alta data”.  Insa, daca o luam putin la puricat, situatia este absolut fireasca. Relatiile interpersonale se bazeaza pe un proces permanent de schimburi. Dau atentia mea, pentru necazurile tale, insa ti-o voi cere inapoi cand o sa am si eu nevoie. Este doar un exemplu. Asta nu face din prietenie o relatie mercantila, in ideea in care ambele persoane implicate beneficiaza de sustinere, de intelegere, de apreciere.

Desi nu ar trebui sa ne bazam pe ea, zicala “prietenul la nevoie se cunoaste” se dovedeste uneori adevarata. Atunci cand vorbim de cazuri mai serioase, prietenii au puterea nu doar sa ne schimbe ci poate chiar sa ne salveze viata. Sunt lucruri pe care doar ei le pot face pentru noi, niciunul dintre cei pe care i-am putea plati nu reuseste sa le egaleze.

Am vazut recent un caz in care, aflat la doua luni distanta de moarte, un tanar de 22 de ani, se lupta cu cancerul. Datorita celor care-l indragesc si care nu au scutit niciun efort, el poate sa urmeze un tratament scump si in prezent parcurge drumul spre vindecare. (datele oficiale le puteti consulta aici “Pentru Sorin ”). Vindecarea i se va datora si celor care au crezut in el si nu l-au lasat la nevoie.

Din cand in cand, pe masura resurselor noastre sufletesti, este bine sa ne stimulam prietenia prin gesturi absolut dezinteresate. Astfel se constuieste pas cu pas fundatia necesara unei relatii stabile. O prietenie adevarata poate sa existe chiar si de la distanta, chiar si in conditiile in care- pe moment, nu avem nimic sa cerem. Asadar, daca te trezesti in mijlocul saptamanii ca vrei sa-ti suni prietena doar ca sa-i spui ce bine te simti cu ea, nu te cenzura. Astfel va sti ca te gandesti la ea si cand nu ai nevoie de ajutor, ca o indragesti si ca o spui din inima.

Legatura de prietenie a fost dintotdeauna pretuita, promovata si ridicata in slavi, indiferent de cultura sau de perioada istorica. Fara a incerca sa o minimalizez, nu pot sa nu observ ca i s-au atribuit si merite pe care nu le are. In cultura universala s-au vehiculat sumedenie de mituri, sintetizate in afirmatii precum “Prietenie înseamna sa fii alaturi de prieteni nu când au dreptate, ci când gresesc. (A. Malraux).

Si atunci, sa ne mai miram ca ei continua sa se zbata cu aceleasi probleme?

Desi prietenia are efecte aproape terapeutice, prietenul nu poate tine loc de psihoterapeut, dar despre asta, data viitoare.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou