Temperaturi psihice

Drumul spre centru

Temperaturi psihice

Vorbim rapid, la foc continuu sau calm si fara graba? Ne emotionam usor, ne pierdem capul sau ne pastram sangele rece in majoritatea situatiilor? Ironiile altora ne lovesc drept la suflet sau nu le bagam in seama?

Suntem atat de diferiti, insa unele lucruri pe care le avem in comun, ne fac mai usor de inteles pentru ceilalti si pentru noi insine. Tiparele comportamentale sunt un exemplu, unele dintre ele datorandu-se temperamentului pe care il avem.

Asa cum spune si denumirea, acesta are o anumita legatura cu “temperatura” psihica: unii suntem mai reci, iar altii ne aprindem mai usor, unii ard rapid ca un foc de artificii iar altii constant, precum un foc in semineu.

Un temperament flegmatic se refera la un comportament constant, rezervat (asociat cu o seara rece de toamna) pe cand temperamentul sanguin este comparat cu primavara calda si cu tineretea, datorita poftei de viata si entuziasmului pe care il expune. La extreme se situeaza raceala iernatica a temperamentului melancolic, in evident contrast cu fierbinteala verii si seceta reprezentate de coleric.

Cam atat cu comparatiile. Temperamentul e felul in care reactionam la stimuli si mai ales intensitatea cu care o facem. Pe aceasta baza energetica a personalitatii se construieste treptat caracterul. Aceasta cantitate de energie innascuta nu poate fi prea tare modificata de-a lungul vietii, insa nici nu este o caracteristica definitorie a persoanei.

O persoana cu temperament coleric sau sanguin are mai degraba tendinte de a fi orientat spre ceilalti, de a fi comunicativa si sociabila, pe cand flegmaticul si melancolicul pot fi mai degraba introvertiti si putin sociabili (fara a face din acestea o regula). Va puteti astepta la reactii intense- desi ascunse din partea sanguinului, fulgeratoare si puternice din partea colericului, rezervate de la flegmatic si foarte profunde, desi interiorizate de la melancolic.

Daca sunteti o persoana extrovertita, s-ar putea sa va placa relatia o persoana la fel de deschisa sau dimpotriva. Fie ca sunteti visator sau om de actiune, hotarat sau ezitant s-ar putea sa va potriviti cu o persoana cu stil de viata similar- sau dimpotriva! Daca judecati o relatie dupa temperamentul partenerilor, o sa fie la fel de valabila precum o astrograma sau un calcul numerologic: o serie de probabilitati si cam atat.

Nu exista temperamente pure, ci doar tendinte temperamentale dominante- de aceea se pot face doar niste predictii partiale care nu ne prea sunt de folos in viata reala. Realitatea poate contrazice oricand scenariile imaginate de noi.

Nu alergati dupa sanguinic sau flegmatic: temperamentul nu ne situeaza pe o treapta valorica superioara sau inferioara. Fiecare are avantaje si dezavantaje si putem sa adoptam comportamente specifice mai multor tipuri, de-a lungul vietii.

 feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou