Tema de reflectie (6)

Drumul spre centru

Tema de reflectie (6)

Iubirea- ce cuvant mare si infricosator. Atat de intimidant incat incercam sa-l reducem adesea la ceva ce nu este- ca si cum suma partilor ar fi mereu egala cu intregul. Atat de inhibant incat incercam sa o negam. Atat de minunat ca ne iluzionam ca am atins-o chiar atunci cand suntem cel mai departe de de ea.

O fi de vina faptul ca avem definitii diferite pentru iubire?

Vorbind despre sex, dragoste si casnicie, dedicam ultima reflectie din seria de vineri acestui subiect.
 
La documentare ne ajuta colectia de pe citatepedia.ro

Multi oameni (si multi dintre ei, filozofi) au incercat sa surprinda in cateva vorbe, altii- sa pretinda ca au inteles ceva ce le era strain. Majoritatea au practicat-o fara sa lase clarificari scrise pe hartie si provocand fiecare generatie sa caute raspunsul la o veche intrebare.

Am pornit cu entuziasm sa culeg definitiile pozitive si nu a durat mult pana am gasit-o pe prima. „Iubirea este cea mai limpede oglinda-n care-l vezi pe Dumnezeu”- reflectie emisa de masonul E. O. Chirovici.

Carevasazica, sa ne abtinem sa iubim trupeste si sa iubim…moraliceste? Nu cred ca aceasta este cea mai buna intelegere a iubirii. Ne mai da o lamurire parintele ortodox P.S. Justinian Chira: „Iubirea este o virtute peste toate celelalte virtuti, care ne indumnezeieste" si deja definitia iubirii a urcat la o cota la care nu multi se grabesc sa ajunga.

Si uite-asa, decat sa mai cercetezi, parca e mai usor sa devii sceptic. Minti luminate ale secolului trecut, precum scriitorul W.S. Maugham, afirmau ca: „Iubirea este doar farsa murdara jucata asupra noastra pentru a realiza perpetuarea speciei” sau ca „Iubirea este exagerarea grosolana a diferentei dintre o persoana si oricine altcineva” (dramaturgul G.B. Shaw).

Cei care mai spera, aleg sa isi stabileasca asteptari mai modeste, pentru a nu fi prea tare dezamagiti. Jurnalistul on-line I.D.Teompa noteaza: "Iubirea nu inseamna fericire, ci cat mai putina nefericire” si alt autor contemporan, I. Caragea (Dictionarul suferintei) sustine ca: "Iubirea este ceva nu stiu ce care vine de undeva nu stiu unde si se termina candva nu stiu cand”.

 feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou