Tema de reflectie (4)

Drumul spre centru

Tema de reflectie (4)

Despre comoditate: comoditatea nu e un subiect… comod, pentru ca ne vara sub ochi un deget acuzator. Ne place cand il indreptam spre altii, nu ne place cand la capatul lui se afla propria persoana.

In ce domenii ne deranjeaza cel mai mult acuzatia de comoditate- atunci cand ne deranjeaza?

De la cele mai marunte aspecte, pana la cele mai importante, exista diverse pareri.
 
In privinta corpului, faimoasa cosmeticiana Estee Lauder demarca ferm teritoriul comoditatii, prin afirmatia:” Nu exista femei urate, ci doar neingrijite”. Atacand domeniul sanatatii, scriitorul Mark Twain nota, usor ironic: “Singurul mod de a-ti pastra sanatatea este sa mananci ceea ce nu vrei, sa bei ceea ce nu-ti place si sa faci ceea ce n-ai face.”

In ce priveste munca, s-a vorbit mult despre lene, insa au mai fost si voci care au indemnat la ne-asumarea vinovatiei:  “Munca este refugiul oamenilor care nu au ceva mai bun de facut”, ironiza scriitorul O.Wilde sarguinta.

In cuplu, majoritatea ne dorim sa traim iubiri ca in povesti, unde nu se spune absolut nimic despre eforturile pe care trebuie sa le faca printul ca sa pastreze dragostea printesei si viceversa. Asa ca remarci precum cea a poetului Mihai Codreanu:” Iubirea este o primavara din care trebuie sa stârpesti multe omizi, ca sa poti culege-n toamna frumoase fructe”(Sonete si aforisme), nu poate fi pe placul tuturor.

Comoditatea in domenii precum ecologia i-a facut pe multi sa se revolte, iar cercetatorul Jacques Cousteau spunea ca: “Avem putin timp ramas pentru a reusi sau esua in asigurarea unui viitor speciei noastre”, dar afirmatia este valabila si in ceea ce priveste relatiile interumane si domeniile de interactiune sociala.
 
Iar in subiectul atat de popular numit “dezvoltarea personalitatii”, ne pune putin pe ganduri filozoful Jose Ortega y Gasset: „Nu exista un drum mai sigur de a nu rezolva o problema decât acela de a o ignora, considerând-o inexistenta înca”.  

Comoditatea porneste de la marunt la esential si viruseaza chiar si latura spirituala, conform teologului Danion Vasile:” Oamenii vor o credinta comoda, o credinta în care sa combine poruncile dumnezeiesti cu propriile dorinte. De asta toti fug de sfintenie”.

Daca exista pana aici ceva cu care nu sunteti de acord, ceva cu care – dimpotriva-rezonati, sau aspecte pe care le-am omis, puneti punctul pe I si aratati-i comoditatii ca exista antidot.

Va astept reactiile pe adresa raluca.ionescu@mayra.ro, si pe forum.

Sa ne auzim cu forte proaspete!feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou