Responsabilul de mediu

Drumul spre centru

Responsabilul de mediu

Mediul se degradeaza pe zi ce trece si totusi ne permitem luxul de a arunca in stanga si in dreapta cu atitudini ne-constructive. Fie ignoram ce se intampla, fie aruncam vina in ograda vecinilor- mari companii sau alte persoane fizice.

Prin responsabilitate sociala si CSR (Corporate Social Responsibility)  se intelege de obicei o  activitate desfasurata de companii pentru dezvoltarea comunitatii in care desfasoara afaceri.  Protectia mediului face parte din acest departament. Si in Romania se desfasoara campanii de CSR, destinate in mare masura comunitatii, pentru ca fiecare are partea sa de vina in ceea ce se petrece.

Mentalitatea “daca mie nu mi-e bine, de ce i-ar fi celuilalt” este o mentalitate retrograda care ne infunda pe toti in aceeasi oala: “lose-lose” in loc de “win-win”.

Ce face fiecare dintre noi? In general, constatam situatia, analizam catastrofele, mai participam la cate o semnare de petitie sau la un festival ecologic, ne lamentam pe forumuri. Si cam atat. Dupa un timp se mai instaleaza si sictirul. “Ei strica mediul, ei sa-l repare”. Aceiasi Ei misteriosi dintotdeauna, mereu in umbra, mereu nenumiti, intotdeauna conspirativi.

Insa ignoram faptul ca este responsabilitatea fiecaruia dintre noi sa participam, cu un gest, oricat de mic, la activitatile de protectie a mediului. Chiar daca , asa mic cum e, pare sa nu conteze.

Unele gesturi tin de bunul-simt si de educatia fiecaruia. Dintr-o libertate prost inteleasa se nasc tot felul de gesturi “rebele” care nu denota originalitatea persoanei, ci niste lipsuri  caracteriale.

Cand un copil arunca o hartie pe strada, responsabilitatea e a parintilor, dar cand un tanar sau un batran arunca hartia, responsabilitatea le apartine. Daca stim sa discernem un gest cu impact negativ de unul folositor, nu avem nicio scuza sa ne mai ascundem dupa deget.

Libertatea este strans legata de responsabilitate. Luarea de decizii si asumarea consecintelor denota un caracter matur, al celui care intelege locul si rolul sau printre ceilalti si respecta legatura cu mediul inconjurator, atat cel social cat si cel natural.

In viata cotidiana putem face multe gesturi care se incadreaza in cei 3R (reducere, reutilizare si reciclare de deseuri)-resurse de informare exista in multe locuri.
De asemenea, ne putem alatura sustinerii si promovarii unor cauze- de obicei suntem chemati cu opinii, voluntariat, participari concrete sau virtuale, donatii etc.Unele sunt chiar distractive (concerte, spectacole, concursuri) nu doar informative, iar bucuria de a darui si de a ajuta poate intrece satisfactia unui premiu ce consta in obiecte.

Putem initia chiar noi anumite demersuri. De la atragerea atentiei unui neglijent pana la “chemarea la arme” a celor care ne impartasesc interesele.Haideti sa constientizam consecintele faptelor noastre, pentru ca suntem in diverse grade raspunzatori de situatia actuala.

Incetul cu incetul, avem sansa sa pricepem ca responsabilitatea sociala nu apartine doar marilor companii ci si fiecaruia dintre noi, pentru ca mediul in care traim nu ne apartine, ci il impartim cu ceilalti.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou