Puterea fricii

Drumul spre centru

Puterea fricii

Se mai spune prin popor ca “De ce ti-e frica, nu scapi”. Dar daca nu poti scapa de frica? In acest caz se impune o curatire mentala, fie ca o faci prin forte proprii, fie ca apelezi la un specialist. In ambele cazuri constientizarea rolului pe care il ocupa frica in viata noastra este absolut necesara.

Intrucat este frecvent bagatelizata, notiunea de frica nu prea mai sperie de nimeni. Ma tem uneori pentru cei care, de la varste fragede servesc filme horror pe paine. Urmaresc cu ingrijorare cat de “normale” sunt agresivitatea si cruzimea in mass-media.

Poate ca nu ne este frica de bau-bau, radem la efectele speciale si nu ne mai misca stirile de la ora 5, dar asta nu inseamna ca am scapat de frica. Omul modern nu a atins idealul dezvoltarii sale psihice, ci schimba registrul temerilor sale, de la o frica fireasca, vizibila, la una mai profunda, interiorizata si intretinuta subtil de cei interesati.

Din surse pe care le luam drept autorizate primim zilnic mesaje care ne inspira o frica subterana. De la o anumita varsta apar ridurile si kilogramele in plus – luati masuri ca sa nu se intample asta! Pana la o anumita varsta este bine sa ai un partener si o casnicie – grabeste-te sa nu ramai in urma! Daca esti neatragatoare, nu vei primi slujba dorita – mergi la operatie! Lumea este un loc nesigur si populat de teroristi deghizati – nu te simti niciodata in siguranta! Exact in aceasta forma nu veti vedea niciodata mesajele, dar in traducere cam asta inseamna.

Incepand de la imaginea corporala pana la integrarea sociala, frica afecteaza ca un virus toate acele paliere ale personalitatii la care i se ingaduie sa se raspandeasca. Ne intra in oase fara sa ne dam seama si toate astea pentru ca am ignorat semintele sadite cu grija din exterior. Sa nu ne miram ca aceasta frica actioneaza cu putere destructiva asupra gandurilor, visurilor si sperantelor noastre.

Totul incepe cu simpla ingrijorare. In fata dulapului, ca nu stii cu ce sa te imbraci. La un interviu de angajare sau la o intalnire.Tu stii mai bine pentru ce iti faci in fiecare zi griji. Industria frumusetii nu pierde nimic pentru ca tie ti-e frica de imbatranire, nici cea farmaceutica, atunci cand tu iti faci plinul cu dependente de medicamente. Ingrijorarea creeaza fisurile prin care se poate strecura apoi frica.

Unii oameni pastreaza activa o credinta infantila de genul: “daca ma ingrijorez, e ca si cum as preveni problemele”. Din pacate, samanta fricii nu poate sterge problemele zilei de maine, dar cu siguranta iti sterge forta pe care o detii in prezent.

Un cercetator bulgar afirma ca insusi “gandul la boala intretine boala. Frica otraveste viata unui mare numar de oameni: frica de suferinta, frica de moarte, de catastrofe, frica de viata, frica de frica…”
Nu ai timp de pierdut, intre ingrijorare si frica nu sunt prea multi pasi. Constientizeaza. Cat la suta din viata noastra ratam pentru ca stam sa ne ingrijoram pentru probabilitati, in loc sa ne indeplinim dorintele? Cat de des esuam in a mai prelua initiativa-chiar daca suntem siguri de ce avem de facut – din cauza ca ne este frica de un anumit numar de consecinte?

Daca ai ales sa treci de partea cealalta a baricadei, sa inspiri si sa intretii fricile altora, nu te culca pe o ureche. Undeva, printr-un cotlon, fricile personale- probabil aceleasi care te-au indemnat sa devii un “producator”, isi rontaie drumul catre lumina. Cine crezi ca iti distruge bucuria de a trai si iti rapeste zambetele?

De frica nu se poate scapa in intregime si nici nu ar fi omenesc. Frica instinctiva este un raspuns de adaptare al organismului de veacuri. Fricile moderne insa au legatura cu stadiul de dezvoltare psihica la care ne situam. Cu cat evoluezi pe calea independentei mentale, a increderii in sine, echilibrandu-ti inteligenta emotionala cu gandirea ta critica, puterea fricii scade.

Pastreaza ingrijorarea in limite rezonabile. Este firesc sa te gandesti la consecinte, insa nu si sa iti faci griji pentru probleme care nu s-au ivit. Daca ai tendinta sa faci asta, atunci exemplul celor doua din povestea lui Creanga, “Prostia omeneasca”, poate fi un etalon pentru frici care frizeaza ridicolul.

Data viitoare cand simti ca incepi sa te ingrijorezi inutil in privinta a ce se poate intampla, gandeste-te la asta: Nu exista situatii lipsite de risc, dar nici tu nu poti prevedea totul. Asa ca fa tot ceea ce poti in prezent.

Nu-ti ignora propriile resurse si incarca-ti bateriile de cate ori ai ocazia. Amuzamentul si distractia sunt vitale in viata unui om, combat stresul si intaresc sistemul imunitar. Nu te lasa coplesita de ingrijorare, altfel ceea ce ar putea fi o zi minunata risca sa devina o forma fara fond.

Antreneaza-te pentru optimism si pentru succes, ca sa previi stresul. Din stres se nasc oboseala psihica si fizica, asa ca sa nu-ti fie cu mirare ca apare extenuarea si nu stii de unde au rasarit esecurile.

Agitandu-te fara sens in privinta viitorului nu iti vei rezolva nicio problema, dar iti vei crea probleme la care nu te-ai gandit. S-ar putea sa treci pe langa ocazii unice sau pe langa dragostea vietii tale. Frica de actiona iti paralizeaza resursele actuale. Asa ca ia sfatul Christinei Bovee in considerare: “Indoieste-te de cine vrei, dar niciodata de tine insuti.”

Foto:Rebekka Guðleifsdóttir, http://www.rebekkagudleifs.com



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou