Programul de vizitare a minorului in cazul unui divort

Drumul spre centru

Programul de vizitare a minorului in cazul unui divort

Stabilirea unui program care sa permita o relatie reala si efectiva intre copil si parinte sau este necesara pentru a nu afecta procesul de dezvoltare si maturizare a copilului, proces ce presupune ecunoasterea imaginii paterne si sentimentul de siguranta si autoritate conferite de prezenta paterna.

In ceea ce priveste dreptul parintelui de a avea legaturi personale cu minorul, art.43 alin.3 C.fam contine o dispozitie de principiu, potrivit careia parintele caruia nu i-a fost incredintat spre crestere si educare minorul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala. Prin urmare, in urma unui divort, in cazul in care parintele la care se afla copilul impiedica sau interzice celuilalt parinte exercitarea drepturilor sale, se pot lua de catre instanta masuri ca acesta din urma sa-si pastreze legaturile personale cu copilul; acest drept urmeaza sa fie, insa, exercitat in asa fel incat sa nu aiba o influenta negativa asupra dezvoltarii minorului,  trebuind sa fie respectate conditiile normale in privinta intretinerii acestor legaturi. In stabilirea programului de vizitare instanta va tine cont de interesul copilului luand in considerare varsta, preocuparile, timpul liber al acestuia.

Daca este in interesul minorului, instanta poate sa consfinteasca si invoiala partilor privind programul de vizitare a minorului de catre parintele caruia copilul nu i-a fost incredintat.

Dreptul de vizitare a copilului

Daca pensia de intretinere este un drept al copilului (si nu al parintelui care il creste, asa cum de multe ori se considera), dreptul de vizitare este un drept al parintelui, de a se implica in cresterea si dezvoltarea copilului, de a avea relatii personale cu acesta.

Dreptul de vizitare poate presupune, in functie de caz:

  • deplasarea periodica a parintelui la domiciliul copilului si petrecerea unui interval bine determinat acolo, impreuna cu copilul
  • deplasarea copilului la domiciliul parintelui si petrecerea impreuna a unui interval bine determinat acolo. Poate fi stabilit si sub forma unui weekend periodic samd…
  • dreptul de a prelua copilul, de a merge cu el in vacante samd…
  • alte modalitati stabilite de instanta.

Stabilirea programului de vizitare

Dreptul de vizitare se stabileste de catre instanta in urma unui proces. Poate fi stabilit:

  • in urma procesului de divort
  • in urma unui proces distinct de stabilire, de extindere sau de restrangere a dreptului de vizitare

In situatia in care cei doi parinti nu se inteleg cu privire la stabilirea programului de vizitare, – instanta este cea care va decide, pe baza:

  • dovezilor aduse
  • propunerilor celor doi parinti
  • rezultatelor anchetelor sociale efectuate
  • altor dovezi

In orice actiune in cadrul procesului de divort interesul copilului este pe primul loc, astfel cabinetul nostru va sfatuieste:

  • Ambii parinti trebuie sa inteleaga ca minorul nu se afla in proprietatea nimanui, avand dreptul de vizitare
  • Ambii parinti trebuie sa fie activi in viata copilului pentru a ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului lor
  • Copilul trebuie sa nu sufere in urma acestor actiuni deprinse de parintii sai, astfel incat cei doi parinti sa fie responsabili si sa nu faca din copil un mijloc moral sau sentimental de razbunare sau de santaj fata de celalalt parinte.

Pensia de intretinere sau Pensia alimentara pentru minori

Din momentul in care instanta pronunta desfacerea casatoriei, intervin mai multe probleme, printre care si incredintarea copiilor. Acest eveniment afecteaza, adesea, nu numai partile intre care la un moment dat s-a incheiat casatoria, ci si pe cei mici. Potrivit Codului Familiei, parintii trebuie sa contribuie deopotriva la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copilului. Pensia de intretinere (pensia alimentara) va fi solutionata sub forma unei cote procentuale din retributia lunara a debitorului si se vor lua masuri de oprire pentru aceasta parte din salariu. Art. 94 din Codul Familiei stabileste urmatoarele cote: pana la o patrime din castigul din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.

Stabilirea pensiei de intretinere In stabilirea cuantumului pensiei de intretinere pentru minori, instanta ii asigura minorului un venit lunar minim, asigurat de catre parintele caruia nu ii este incredintat. Stabilirea cuantumului pensiei de intretinere va tine cont in principal de veniturile parintelui caruia nu ii este incredintat. De asemeni, se poate tine cont si de minorii dintr-o eventuala alta casatorie ulterioara sau minorii aflati in intretinere in momentul curent.

Trebuie inteles inca de la inceput, de catre ambii parinti ca pensia de intretinere este un drept al copilului, nu al parintelui care il creste. In consecinta, acest drept nu este moral sa fie inclus in eventualele negocieri privind impartirea bunurilor din casatorie (partaj) sau alte tipuri de intelegeri.

La calcularea cuantumului pensiei de intretinere nu se iau in considerare decat veniturile obtinute, nu si cele intamplatoare, cum ar fi, de exemplu, cele pentru ore suplimentare, indemnizatiile de deplasare, de transferare, de concediere, salariile compensatorii pentru disponibilizare. In functie de numarul de copii aflati in intretinere, cuantumul pensiei de intretinere va diferi astfel:

  • 1/4 din venit pentru un copil
  • 1/3 din venit pentru 2 copii
  • 1/2 pentru 3 sau mai multi copii

Majorarea (cresterea) pensiei de intretinere

In functie de cresterea veniturilor parintelui obligat la plata pensiei de intretinere pentru minor, cuantumul acesteia se poate majora printr-o hotarare a instantei. Actiunea in instanta se depune la Judecatorie, elementul principal fiind dat de dovedirea cresterii veniturilor celuilalt parinte. Trebuie inteles faptul ca doar instanta poate, prin hotararea data, majora in mod oficial cuantumul pensiei de intretinere pentru copilul din casatorie.

Cererea de schimabare a cuantumului pensiei de intretinere este scutita de taxa de timbru.

Renuntarea la pensia alimentara

Renuntarea la pensia de intretinere care constituie un drept al copilului, nu poate fi ratificata decat daca s-ar constata ca posibilitatile materiale ale parintelui care a renuntat sunt suficiente pentru a asigura copilului cele mai bune conditii de trai.

Pensia de intretinere se datoareaza pe toata perioada minoritatii copilului sau/si ulterior daca isi continua studiile. Neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere constituie infractiunea de abandon de familie.

Codul Penal prevede ca neplata cu rea-credinta a pensiei de intretinere (pensie alimentara) stabilita pe cale judecatoreasca se pedepseste cu inchisoare de la unu la trei ani sau cu amenda. Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate iar impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Casa de avocatura Coltuc

Partener: www.licitatiijuridice.ro



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou