O sansa pentru viata

Drumul spre centru

O sansa pentru viata

“O sansa pentru viata” este cel mai amplu program national de donare de sange. Ne-am propus sa informam publicului despre nevoia de sange din spitalele romanesti, oferind in acelasi timp, sansa schimbarii, a imbunatatirii situatiei sangelui, prin organizarea de puncte mobile de recoltare sangvina la nivelul intregii tari.

 

 

Situatia actuala


Romania se afla pe ultimele locuri in Europa la capitolul donarii de sange. Este ironic ca un popor atat de solidar nu trece de un procent atat de mic precum cel pe care il inregistram, in medie, pe an: doar 1,7% din populatia adulta doneaza sange.

Privind in urma, cel mai fericit an a fost 2005, cu 180960 de litri de sange colectati. Anul urmator a inregistrat o scadere drastica iar in 2007 doar 66% din totalul de cereri de unitati sangvine lansate de spitalele romanesti au primit raspuns pozitiv.

Asociatia REACT a organizat de-a lungul timpului campanii de donare de sange care au generat peste 10000 de donatori, imbunatatind stocurile Institutului National de Hematologie cu peste 4500 de litri de sange. Multi tineri s-au implicat in programele desfasurate, dar este inca insuficient…
Cazuri

Daca ai nevoie de sange sau ai un cunoscut aflat in aceasta situatie, contacteaza-ne si vom incerca sa te ajutam!

Datorita crizei din spitale in ceea ce priveste cantitatea de sange, prea putini oameni primesc sangele de care au nevoie. 1 din 3 oameni nu beneficiaza de transfuzii atunci cand au nevoie. Deseori cei care doneaza sange sunt rude sau prieteni ai pacientului care are nevoie de sange.

Transfuzia de sange se realizeaza in cazul pierderii unei cantitati mari de sange. Pierderea de sange poate avea loc in cazul unor accidente, fie rutiere, fie casnice. O alta posibilitate este o interventie chirurgicala majora, precum indepartarea unor tumori. Bolile sunt al doilea mare motiv pentru care este nevoie de transfuzii de sange. Anemia hemolitica sau trombocitopenia sunt doar unele dintre acestea. in cazul in care suferiti de ulcer gastric activ, atunci stiti cat de importanta este transfuzia pentru viata voastra.

Uneori, iin cazul unei interventii chirurgicale, pacientul alege sa-si autodoneze sange. Recoltarea prorpiului sange se face inainte de operatie. Acest tip de transfuzie se numeste transfuzie autologa.

Avantaje


Recunoasterea actului donarii de sange este realizata prin acordarea unor avantaje precum:

Donatorii de sange ce doneaza periodic au dreptul sa efectueze un examen radiologic si unul biologic gratuit, in fiecare an. in unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afectiuni care ar putea duce la interzicerea unor viitoare donari de sange.

Donatorii au dreptul sa primeasca rezultatele testelor inscrise in buletinul de analiza a sangelui.

Donatorii de sange ce doneaza periodic primesc un tratament substitutiv cu fier, gratuit, daca se depisteaza un deficit de fier sau vreun sindrom anemic datorat donarilor repetate. Acest lucru este recomandat de catre medicul de colectare.

In ceea ce priveste sanatatea celui care doneaza. sangele este improspatat, imunitatea organismului creste, riscul de paralizie si accident vascular se reduc cu 30%. Un plus? In urma donarii de sange, rezistenta organismului la socuri creste, astfel ca, daca vei suferi un accident, reactia organismului ii va ajuta pe medici, acesta fiind deja obisnuit cu pierderea de sange si inlocuirea lui.

Pe langa toate acestea, donatorii de sange au dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare si alte beneficii, precum:

• 7 tichete de masa
• zi libera de la locul de munca sau o zi scutire de frecventa pentru elevi, studenti si militari, in ziua donarii
• Decontarea cheltuielilor de transport pentru cei care au domiciliul sau resedinta in alta localitate decat cea in care isi are sediul institutia la care se face donarea de sange
• Reducere de 50% la abonamentul pentru transportul in comun, daca donarea se face la institutia de profil din localitatea de domiciliu sau din cea in care donatorul este angajat.

Stiati ca?


Transfuzia este o metoda de tratament biologic, ce consta in administrarea de sange si preparate sau derivate din sange.

Prima transfuzie la om s-a realizat in anul 1667, cu sange de oaie, de catre medicul regelui Ludovic al XIV Jean Baptiste Denis. Rezultatele au fost dezastruoase.

In anul 1900, Karl Landsteiner, un medic austriac, descopera 3 grupe sanguine: O, A si B. in anul urmator grupa AB si-a facut intrarea in domeniul medicinei.

Dupa 1939, Levine descopera factorul Rh. Acesta este un antigen si poate fi pozitiv sau negativ. El este foarte important in cazul parintilor cu Rh diferit, caci poate provoca probleme imunologice copilului.

Principalele grupe de sange sunt O1, A2, B3 si AB4. Literele reprezinta cei 2 antigeni specifici, antigeni ce pot fi atacati de sistemul imunitar. Grupa O nu are nici unul, iar AB ii are pe amandoi, asa cum arata si denumirea.
Sangele este un fluid vital si reprezinta 7-8% din greutatea corporala. Cantitatea depinde de greutatea persoanei, iar un adult de 70 kg are 5 litri de sange.

Sangele este compus din element lichid, plasma si elemente figurate. Elementele figurate sunt hematiile, leucocitele si trombocitele. Plasma contine carbohidrati, proteine, aminoacizi, lipide si saruri minerale.

Tipul sanguin este determinat de ereditate si de tipul de antigen prezent in membranele hematiilor. Antigenul este o substanta care determina formarea de anticorpi. Cei mai importanti sunt antigenii A, B si Rh, atunci cand se pune in discutie o transfuzie.

Ziua de 14 iunie este Ziua Internationala a Donatorilor de Sange. Aceasta data a fost aleasa de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru a celebra activitatea imunologului Karl Landsteiner, laureat al premiului Nobel pentru medicina in 1930 pentru descoperirea grupelor sanguine.

Campania "O sansa pentru viata" a crescut cu 40% numarul donatorilor!

Doneaza! Afla mai multe pe www.pentruviata.com



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou