Mastile furiei

Drumul spre centru

Mastile furiei

Ai avut parte vreodata de farfurii sparte pe podea, fara sa faci vreo sarbatoare ca la greci? Au zburat vaze, papuci, precum si obiecte neidentificate, in timpul unei discutii mai aprinse? Inseamna ca ai experimentat si tu furia, un sentiment atat de comun si de contradictoriu incat nu stim daca sa il pastram sau sa incercam sa scapam de el.

Stilul sarcastic

Cu jumatate de zambet, dar cu ochii fixati pe vinovat: „Nu ma supar ca ai intarziat. Am avut timp sa citesc meniul asta de vreo 40 de ori.„

Daca te-ai obisnuit sa crezi ca e preferabil sa eviti emotiile negative, asta nu inseamna ca nu le vei da afara intr-un fel sau altul. In cazul de fata, modalitatea ia o cale ocolita si plaseaza responsabilitatea in carca celuilalt. Daca replica ta acida nu i se pare amuzanta si se infurie cumva, e de doua ori vina lui. La urma-urmei, tu doar glumeai, nu-i asa?

Pericolul este ca, si daca le servesti acoperite intr-un strat amuzant, comentariile tale taioase iti pot afecta relatia cu persoana respectiva. Desi unii insista ca batjocura este o forma de umor, cuvantul „sarcasm” (de la grecescul „sarkazein”- a sfasia carnea, precum cainii”) poarta in sine conotatia reala a gestului.

Cum sa transformi situatia intr-un avantaj?

Fii sincer cu ce simti, exprima-te sincer in fata celorlalti. Nu te complace intr-o pozitie de pasivitate agresiva. Este nevoie de o atentie suplimentara la formularea acuzatiilor. De exemplu, fata de un prieten care a intarziat poti spune calm: „Mi-ar fi placut sa vii la timp, pentru ca nici eu nu am asa mult la dispozitie”. E important sa scoti din tine lucrurile inainte sa devii  sarcastic.

Stilul evitant

„Sunt ok. E in regula. Totul e bine”. Chiar daca simti un ghem de foc in gatul tau, luptandu-se sa iasa, iti lipesti o fata zambitoare si alungi orice urma de iritare.

De ce? Femeile, in general, sunt invatate sa fie dragute, amabile, sa multumeasca pe toti, cu orice pret. Daca se infurie, cine stie ce se poate intampla? Sa isi piarda prietenii, partenerul sau chiar slujba, murmura educatorii nostri. Persoanele care au crescut intr-un mediu abuziv sau instabil pur si simplu nu pot concepe ca furia se poate controla sau exprima calm.

Functia de baza a furiei este sa semnaleze ca ceva este in neregula si astfel sa incurajeze rezolvarea. Ignorand acest semnal, s-ar putea sa te trezesti ca repeti mereu comportamente auto-distructive (abuz  de alcool, alimentar, shopping excesiv etc). In plus, este ca si cum le-ai da celorlalti aprobarea sa se poarte in continuare asa cu tine. Nu doar ca nu pricep ce simti tu, dar le iei si sansa de a se scuza fata de tine.

In acest caz este nevoie de o schimbare mai profunda. De exemplu, cand iti pui problema daca e ok ca partenerul tau sa te lase singura in fiecare weekend, raspunsul cinstit ar trebui sa fie: „De fapt, nu! Nu este deloc in regula!”. Primul pas este sa recunosti ce simti.

Dupa care incearca sa vezi situatia, iesind din pielea ta. Imagineaza-ti ca un prieten este abuzat, exploatat la locul de munca, neglijat. Care ar fi cel mai potrivit mod in care el ar putea reactiona? Ar alege aceleasi solutii ca si tine sau si-ar cere drepturile?
 
Adopta mentalitatea ca si confruntarile pot fi benefice. Daca cineva te calca pe nervi, spune-i-o, dar intr-un mod cat mai pozitiv si constructiv. E posibil sa fie atat de surprinzator, incat chiar sa-ti raspunda negativ. Si ce daca? Pana la urma, o sa-i treaca. De cele mai multe ori, evitarea strica o relatie mai mult decat exprimarea sincera (desi furioasa) a ceea ce simti.



feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou