Locuinta copilului dupa divort

Drumul spre centru

Locuinta  copilului dupa divort

Instanta de tutela se pronunta in mod explicit cu privire la locuinta copilului dupa divort, care va fi in general la unul dintre parinti (parinte rezident). Parintii se pot intelege asupra locuintei copilului dupa divort;

In situatia in care exista neintelegeri intre parinti cu privire la locuinta minorului si acestia decid fara a lua in considerare interesul superior al copilului, instanta de tutela stabileste ca locuinta copilului minor sa fie la parintele cu care acesta locuieste in mod statornic .

Daca pana la divort copilul a locuit cu ambii parinti, instanta stabileste locuinta la unul dintre ei, luand in considerare interesul superior al copilului.

Pot exista si situatii exceptionale in care este in interesul superior al copilului ca instanta sa stabileasca locuinta acestuia la alte persoane (de exemplu la bunici, alta ruda sau persoana), cu consimtamantul acestora, sau intr-o institutie de ocrotire. In aceasta situatie ambii parinti sunt parinti nerezidenti. Persoanele respective sau institutia de ocrotire supravegheaza copilul si fac tot ce este necesar pentru asigurarea sanatatii, educatiei si invataturii sale (art. 400 Noul Cod Civil).

Locuinta minorului nu poate fi schimbata fara acordul ambilor parinti daca acest fapt ar afecta exercitiul autoritatii sau a altor drepturi parintesti.

In cazul in care parintii nu se inteleg cu privire la aceste aspecte, instanta va decide daca o schimbare a locuintei este oportuna sau nu, luand in considerare concluziile raportului de ancheta psihosociala si ascultandu-i pe parinti (art. 496 alin. 4 si art. 497 alin. 1 si 2 din noul Cod Civil).

De asemenea, ascultarea copilului este obligatorie. De regula este ascultat copilul care a implinit varsta de 10 ani, dar daca instanta considera ca este necesar pentru solutionarea cauzei, poate fi ascultat si copilul sub 10 ani (art. 264 Cod Civil).

Drepturile parintelui separat de copil. Relatiile personale ale copilului cu parintii si cu alte persoane semnificative din viata sa.

Parintele sau, dupa caz, parintii separati de copilul lor au dreptul sa aiba legaturi personale cu acesta iar in caz de neintelegere intre parinti, instanta de tutela va decide cu privire la modalitatile de exercitare a acestui drept (art. 401 din noul Cod Civil). Ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani este obligatorie si in aceasta situatie (art. 264 Cod Civil).


feedback
автоновости Обзор BMW X1 2023 — самый дешевый кроссовер Обзор 2023 Kia Sportage Hybrid SX-Prestige Обзор Toyota GR Corolla Circuit Edition 2023 Lexus UX 250h F Sport Premium 2023 Года Porsche Taycan — рекорд Гиннесса Обзор Hyundai Elantra N 2023 года выпуска Обзор Mazda MX-5 Miata Grand Touring 2022
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acum



Ti-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou