Iubiri virtuale

Drumul spre centru

Iubiri virtuale

Nu ai succes sa iti gasesti pereche, nu ai sex-appeal, nu atragi partenere. Nu esti singurul. Presiunea sociala de a fi mereu tanar si frumos, plin de sarm si cu potenta financiara este tot mai greu de suportat. Metodele de evadare sunt tot mai interesante.

Societatea moderna actioneaza ca un factor inhibitor, cu o opinie publica vesnic nemultumita si critici la tot pasul. Oamenii obisnuiti sunt supusi dubiilor cu privire la valoarea personala. Increderea in relatiile romantice scade exponential, altfel nu-mi explic de ce tot mai multi prefera sa dea crezare unor personaje de pe internet decat sa interactioneze cu parteneri in carne si oase.

De cand au aparut agentiile matrimoniale virtuale si comunitatile precum Redlight Center (varianta pentru adulti a lui Second Life), tinerii (si nu doar ei) se refugiaza in spatele calculatorului si isi cauta partenerii de viata – sau doar de aventuri, prin bazele de date.

Pe masura ce individul are tendinta sa isi reprime socializarea din viata reala, creste forta fanteziilor sale – mai ales a celor sexuale. Din cauza regulilor care stau cu aratatorul spre comportamentul individului, acesta are nevoie de anonimat cand se manifesta in public si adeseori nu reuseste sa atinga un nivel convingator de intensitate, asa cum sunt traite in forul personal. O supapa personala este visul, dar canalele sociale precum cinematografia si internetul devin mult mai dezirabile pentru exprimarea fanteziilor.

Filmele de acum un deceniu abundau de scenarii SF in care fiintele umane isi gaseau parteneri de alte rase- cum ar fi klingonienii sau alti extraterestri. Forma predilecta a acestora era tot una umanoida. Ceea ce parea un curent cinematografic trecator s-a transpus in realitate prin dezvoltarea tehnologiei. In anii 2000 a luat amploare producerea inteligentei artificiale. De la robotelul ALICE, capabil doar sa iti dea replici scurte intr-un chat, s-a ajuns astazi la structuri computerizate incastrate in corpuri de latex perfect asemanatoare cu cele umane.

Cand am vazut filmul "Lars and the real girl" (2008), m-am bucurat ca cineva trage un semnal de alarma in privinta alienarii omului modern. Desi in public se vorbeste de libertatea sexuala a individului, nu stiu cum s-ar comporta o comunitate obisnuita confruntata cu problema relatiilor dintre om si…papusa. De la odinioara socantele papusi gonflabile, partenerele de fantezii sexuale au evoluat considerabil, Imitatiile feminine care vorbesc si invata sa comunice nu mai sunt o fictiune.

Replicile umanoide ale prezentului sunt infricosator de credibile. Le vedem tot mai des prezente la targurile de inventii. Devin obisnuite in viata de zi cu zi, pot fi comandate cu usurinta pe internet. Pana la a-ti crea singur partenera perfecta (din punct de vedere anatomic, cel putin) nu mai era decat un pas si acesta tocmai a fost facut.

Cel care a creat precedentul este un electronist de 33 de ani, din Georgia. Zoltan are o sclava sexuala (model mai vechi), dar si o prietena care stie sa intretina scurte conversatii si cu care vrea sa se casatoreasca. Pe blogul lui posteaza informatii despre viata cu femeile-robot, fiind denumit de presa “cel mai activ tehnosexual”.

Pana acum, tehnosexualul era doar un nume din familia moderna a metrosexualului, barbatul vanitos al secolului. Un tehnosexual era definit drept barbatul metropolitan cu o pasiune accentuata pentru ultimele aparitii tehnologice, de la gadgeturi pentru calculator pana la masini performante. Zoltan a impins iubirea pentru tehnologie mai departe decat orice reprezentant al sexului masculin.

Nu ma voi opri acum asupra implicatiilor psihologice ale gestului si nici nu voi pune la indoiala deplinatatea facultatilor lui mentale. Ma rezum insa la observatia ca nevoile barbatului modern iau o intorsatura neasteptata, in timp ce femeile inca nu dau semne de tehnosexualizare Mai mult decat a face din tehnologie o partenera in adevaratul sens al cuvantului, ce se mai poate intampla? Are rost sa ne imaginam extinctia rasei umane din cauza relatiilor sexuale cu robotii?

Doar urmasii nostri vor putea raspunde la aceste intrebari. Tot ce putem face noi este sa avem grija ce ne dorim, caci se poate materializa.feedback
Nu sunteti membru inca ?

Dureaza doar cateva minute sa va inregistrati.

Inregistrati-va acumTi-ai uitat parola ?
Inregistreaza un user nou